بازگشت

فداكاري زينب


آمده است كه مردي شامي نزد يزيد در مجلس نشسته بود نگاهي به فاطمه بنت الحسين انداخت و از يزيد خواست كه فاطمه را به او ببخشد، فاطمه ترسيد و برخود لرزيد و دامن عمه اش را گرفت و گفت : يتيم كه شدم ، كنيز هم بشوم . زينب (س) برخاست و به يزيد پرخاش كرد كه : اين كار نشدني است و به آن مرد گفت : دروغ گفتي . به خدا قسم اگر بميري نه تو تواني كرد و نه يزيد. يزيد برآشفت و گفت : به خدا قسم مي توانم و اگر خواهم بكنم ، زينب فرمود: و الله نتواني ! خدا چنين قدرتي به تو نداده است .

نقل اين عبارات از آن جهت صورت گرفت كه اهميّت نقش عاشورا و جايگاه تبليغي زنان در تبيين و تشريح اهداف خونبار نهضت عاشورا و بيان نمودن مظلوميت و شايستگي بي نظير و بي بديل آنان در عهده داري اداره امور امّت خاطر نشان گردد؛ضمن اين كه به افشاي هر چه بيشتر ماهيّت پليد نظام بني اميّه راه و رسم انحراف آنها در ادامه زندگي اسلامي و گمراه ساختن توده هاي امّت و فريفتن واغفال نمودن كساني كه داراي ضعف نفس بودند منجر شد و حكومت ظلم و جور اموي را واژگون ساخت .

خطبه زينب (س) در مجلس يزيد، طولاني ، بسيار فصيح و بليغ و كوبنده و شجاعانه بود. در برابر يزيد كه او را بسيار مفتضح گردانيد و مردم را از مظلوميت خاندان آگاه ساخت . حضرت زينب (س) در هر جايي كه مصلحت دانست به ايراد خطبه و سخنراني پرداخت و با مردم گفت گو كرد. به همراه زينب (س) زنان ديگري ، چون دختران سيدالشهدا (ع) در كاروان به آگاه كردن و روشن ساختن قضايا پرداخته و آنان را مورد سرزنش قرار مي دادند.