بازگشت

قيام هاي اجتماعي پس از نهضت


افراد هر جامعه اي به دنبال الگو و سرمشقي اند كه رفتار و كردار خود را به پيروي از آن الگو تطبيق نمايند؛ گر چه همه صاحب فكر و انديشه اند، ولي گاهي و يا غالباً انسان به دليل عدم آگاهي از معيارهاي صحيح در انتخاب الگو راه خطا پيموده و در نتيجه نه تنها به هدف نمي رسد بلكه دچار مشكلات عديده اي هم مي شود.

اما اسلام براي پيروان خود، اهل بيت را به عنوان الگو و سرمشق معرفي كرده است . از اين رو امام حسين الگويي شايسته رهبري است .

لذا بعد از نهضت مقدس عاشورا حركت ها و قيام هاي فراواني به تأسي از آن واقعه عليه حاكمان ستم گر صورت گرفت كه برخي از آنها عبارتند از:

1. قيام مدينه .

2. قيام توّابين در كوفه در سال شصت و پنج ه.ق .

3. قيام مختار ثقفي با انگيزه انتقام از قاتلان امام و شهيدان كربلا.

4. انقلاب زيدبن علي .

5. قيام حسين بن علي شهيد فخ ّ.

نهضت عاشورا نه تنها براي ما مسلمانان بلكه براي غير مسلمانان نيز سرمشق و الگو قرار گرفته است ؛ چنان كه مهاتما گاندي رهبر هند مي گويد:

«من زندگي امام حسين ، آن شهيد بزرگ اسلام را به دقت خوانده ام و توجه كافي به صفحات كربلا نموده ام و بر من روشن شده است كه اگر هندوستان بخواهد يك كشور پيروز گردد، بايستي از سرمشق امام حسين پيروي كند.

اگر انقلاب شكوهمند اسلامي ايران به رهبري روحانيت و در رأس آن امام خميني و همّت والاي مردم با ايمان ايران اسلامي به بار نشست ، به بركت احياي شهادت طلبي و تأسّي از امام حسين (ع) بود وگرنه دشمن با آن همه امكانات و حمايت هاي بي دريغ شرق و غرب در دوران انقلاب و جنگ هشت ساله سرانجامي جز شكست نمي توانست داشته باشد و اين نبود جز روحيه اي كه از فرزند كوثر به ارث برده بودند.

بي ترديد نهضت پر افتخار حسيني منبع لايزال معارف الهي و معنوي و چشمه سار آثار و بركات دنيوي و اخروي است كه فرا روي تشنگان حقيقت و پويندگان راه اهل بيت قرار دارد. پيامدهاي آن منحصر به يك يا چند زمينه نيست . ما فقط به برخي از پيامدهاي اجتماعي آن قيام پر شور و با بركت ، در حد بضاعت خود اشاره كرديم . وگرنه پيامدهاي پر بركت نهضت حسيني فراتر ازاين حرف ها است .