بازگشت

نتيجه


با بررسي زندگاني نوراني امام حسين (ع) در اين دوره حساس و سرنوشت ساز ونقش مؤثر آن در حوادث صدر اسلام ، بسياري از ابهامات در اين دوره چون آئينه اي شفاف و زلال پيش روي ما قرار مي گيرد و براي كسي كه آشنايي كمي با مباني دين مبين اسلام داشته باشد و به بحران هاي تاريك تاريخ و سرمنشأ اين تاريكي ها و انحرافات ، اندكي مطلع باشد، جاي هيچ شك و شبهه اي باقي نمي ماند، چه رسد به اين كه در قيام عاشورايي امام حسين (ع) دچار ابهام و شك گردد. براي مثل ، چرا امام حسين (ع) با اين كه مي دانست به شهادت مي رسد و شكست مي خورد، قيام كرد؟ يا سؤالات و ابهامات ديگري ، از قبيل علت قيام اباعبداللّه (ع) يا هدف آن حضرت ، كه در اين مقاله با بررسي مواجهه امام حسين (ع) با معاويه و مكاتبات و مجالسات و سخناني كه بين امام حسين (ع) و معاويه صورت مي گيرد تا حد زيادي به اين ابهامات پاسخ داده مي شود و مشخص مي شود كه برخلاف نظر بعضي ها، امام حسين (ع) به يكباره با يزيد مواجه نشدند و بدون آگاهي دست به قيام عاشورايي نزدند. بلكه حدود ده سال زمينه اين قيام رافراهم نمودند و در تبيين مسائل ، در قالب نامه براي معاويه و حتي مردم آن زمان ، بر همه اتمام حجت نمودند تا اين كه در حادثه عاشورا، تنها راه به ثمر نشاندن زحمات خود را قيام عاشورايي و جانفشاني در راه هدف مقدس خود ديدند.

پيامد و نتيجه چنين شيوه اي از جانب امام حسين (ع) اين بود كه آرزوي قلبي معاويه كه همانا دفن نام پيامبر (ص) و از بين بردن دين اسلام بود، محقق نشود و اسلام راكه جز نامي از آن باقي نمانده بود، احياء نمايد و معروف هاي ترك شده ، احياء گردد و منكراتي كه جزء اصول اسلامي شده و قبحي نداشت ، به شدت نهي شد و عدالت قوامي نويافت .

كدام جنبش و حركتي است كه همة بانيان آن كشته شوند اما پيام آن گروه رساتر وماندگارتر شود، جز نهضت و جنبش اباعبدالله الحسين (ع) ؟

اين ماندگاري پيام نهضت عاشورا، كه عالم اسلام تا به امروز اعم از سني و شيعي هر چه دارد مديون اوست ، زمينه اي دقيق و حساب شده مي طلبيد كه ما آثار اين مقدمات و زمينه ها را در سيره امام حسين (ع) در همه ابعاد به طور دقيق و منسجم ، مخصوصاً از زمان شهادت امام حسن (ع) كه مقارن با امامت امام حسين (ع) در رويارويي با معاويه ، مي بينيم كه اگر چنين مواضع حكيمانه اي از جانب امام حسين (ع) اعمال نمي شد چه بسا نهضت عاشورا نيز سركوب و اثري از آن باقي نمي ماند.