بازگشت

ترسيم جامعه نبوي


پـيـامـبـر اكـرم (ص) به رسالت مبعوث شد و مجموعه اي از احكام را جهت هدايت بشر آورد. بـعـضـي از ايـن احـكام، فردي و براي اين است كه انسان، خودش را اصلاح كند؛ بعضي نـيـز اجـتـمـاعـي اسـت و مي خواهد دنياي بشر را آباد و اداره كند و اجتماعات بشر را به پا دارد.

نـمـاز، روزه، زكـات، انـفـاقـات، حـج، احـكـام خـانـواده و ارتـبـاطات شخصي، جهاد في سـبـيـل اللّه، تـشـكـيـل حـكـومـت، اقـتـصـاد اسـلامـي، روابـط حـاكم و مردم و وظايف مردم در مـقـابـل حـكـومت، نمونه هايي از مجموعه احكامي است كه به آن، نظام اسلامي مي گويند. پيامبر اكرم (ص) همه اين مجموعه را بر بشريت عرضه كرد و همه آنچه را كه مي تواند انسان و جامعه انساني را به سعادت برساند تبيين نمود. چنان كه در روايتي فرمود:

اِنَّهُ وَاللّهِ مـا مـِنْ عَمَلٍ يُقَرِّبُكُمْ مِنَ النّارِ اِلاّ وَ قَدْ نَبَّأْتُكُمْ بِهِ وَ نَهَيْتُكُمْ عَنْهُ وَ ما مِنْ عَمَلٍ يُقَرِّبُكُمْ مِنَ الْجَنَّةِ اِلاّ وَ قَدْ نَبَّأْتُكُمْ بِهِ وَ اَمَرْتُكُمْ بِهِ [1] .

به خدا هيچ عملي مايه نزديكي به آتش نيست، جز اين كه به شما معرفي كردم و شما را از آن منع نمودم و هيچ كاري موجب نزديكي به بهشت نيست جز اين كه به شما اعلام كردم و به آن امرتان نمودم.

پـيـامـبـر اسـلام (ص) بـه بـيـان تـنـهـا اكـتـفـا نـكـرد، بـلكـه گـفـتـه هـاي خود را در مقام عمل پياده كرد؛ به همّت آن حضرت اقتصاد اسلامي پياده شد، جهاد اسلامي بر پا گرديد، زكات اسلامي گرفته شد و نظام اسلامي پايه ريزي گرديد. [2] .


پاورقي

[1] تحف العقول، ابن شعبه حرّاني، ص 40، نشر جامعه مدرسين.

[2] ر. ک. امـانـت داران عـاشـورا، ص 32 (برگرفته از سخنان مقام معظم رهبري حفظه الله).