بازگشت

شناخت اقسام طاغوت


طاغوتي كه دشمن انسان و انسانيت است و نابود كننده ي ارزشها و منحرف كننده ي برنامه هاي دين و انقلاب است، و پيامبران از جانب خداوند متعال مأمور مبارزه با او و از ميان بردن او بوده اند، سه طاغوت است، نه يكي:

و لقد أرسلنا موسي بآياتنا و سلطان مبين، الي فرعون و هامان و قارون... [1] .

- ما موسي را با آيات خويش و اعجاز پيامبري، براي درهم كوبيدن فرعون و هامان و قارون روانه كرديم...

و لقد أرسلنا موسي بآياتنا و سلطان مبين، الي فرعون و


ملأه... [2] .

- ما موسي را... به سوي فرعون و اطرافيان اشراف او روانه كرديم...

از اينگونه آيات قرآن كريم بخوبي روشن مي شود كه يك نظام طاغوتي، يك مثلث است كه تا آن از ميان نرود ملتي نجات نمي يابد. البته بايد توجه داشت كه دو ضلع اين مثلث، يعني ضلع سياسي (فرعون) و ضلع اقتصادي (قارون - ملأ، اشراف)، اهميت بيشتري دارند، بلكه اين دو طاغوت مركز ثقل موضوعند، يعني عمده ي كار طاغوتيگري و اعمال روشهاي طاغوتي، در برابر انسانهاي مستضعف، در سطحهاي مختلف، به دست اين دو طاغوت انجام مي پذيرد، و ضلع سوم تابع دو ضلع ديگر است. اگر آن دو ضلع از ميان رفتند جايي براي طاغوت فرهنگي و نشر «فرهنگ طاغوتي» باقي نخواهد ماند.

قرآن كريم داستان حضرت موساي كليم «ع»، و مبارزات دامنه دار اين پيامبر بزرگ را مكرر نقل كرده است. يك علت اين تكرار چه بسا همين باشد كه راه يك انقلاب كامل و يك مبارزه ي تمام عيار رهايي بخش را بياموزد، و بويژه به رهبراني كه مدعي پيروي از پيامبران هستند بفهماند كه مبارزه با يك طاغوت كافي نيست.

طاغوت سياسي، موجب فساد جامعه و تباهي روابط اجتماعي


و تزلزل بنيادهاي اصيل زندگي است.

طاغوت اقتصادي، عمل شيوع استثمار و تحقير انسانيت و پايمال شدن حقوق انساني و حيات ديني افراد است، بويژه طبقات فاقد تأمين.

طاغوت فكري، مبلغ و توجيه گر آن دو طاغوت است، و مروج ناآگاهي و تفكر ارتجاعي است، و باعث از ميان رفتن فكر آزاد و عقيده ي حق و ترك پاسداري ارزشها و فضايل.

بنابراين، يك نهضت ديني كامل و اصيل و منطبق با قرآن، آن است كه با اين هر سه، هر سه جريان - به صورتي راستين و جدي - مبارزه كند، تا:

- طاغوت سياسي را ساقط كند، و

- طاغوت اقتصادي را زير فشار عدالت خرد سازد، و

- طاغوت فكري و فرهنگي را، با ساقط ساختن آن دو طاغوت و اجراي حق و عدل، از صحنه ي حيات ملت انقلابي، و از نفوذ انحطاط آفرين در افكار عموم طرد نمايد.

فاسدترين اين سه طاغوت، طاغوت اقتصادي است، زيرا آن دو طاغوت ديگر، يكي از طاغوت اقتصادي ارتزاق مي كند، و ديگري با وجود طاغوت اقتصادي است كه رشد مي يابد. پس بايد با اين سه طاغوت مبارزه شود، تا برسيم به تحقق راستين فرهنگ قرآني اسلام، در بعد سياسي و اقتصادي، يعني حاكميت


محرومان.

بنگريد كه عاشوراييان بزرگ نيز، همواره فريادشان در برابر هر نوع ستمي بلند بوده است، چه ستم سياسي و چه ستم اقتصادي. [3] سخنراني حضرت امام حسين «ع» سرشار است از دفاع مستند از حقوق انسان محروم. [4] منشور عاشورا نيز دفاع از محرومان و مظلومان است. [5] .

پس هنگامي كه طاغوت سياسي و طاغوت اقتصادي ساقط گشتند، و طاغوت فرهنگي حذف شد، يك نظام طاغوتي ساقط شده است و يك ملت در آستانه ي نجات قرار گرفته است.


پاورقي

[1] «سوره‏ي غافر» (40)، آيه‏ي 24 - 23.

[2] «سوره‏ي هود» (11)، آيه‏ي 97 - 96.

[3] «الحياة» ج 6، ص 269 - 268 ملاحظه شود.

[4] «تحف العقول» ص 171 و 173.

[5] «ابصارالعين» علامه شيخ محمد سماوي نجفي، ص 7 و 11.