بازگشت

كشتي حسن با حسين و مسابقه در خط به چه معناست؟


رسول اكرم گاهي پسران خود را تشويق به كشتي گيري مي نمود و در اين بازي كودكانه هدف عالي منظور مي شد، بطوري كه زيد شحام در ذيل يك روايت مفصل آورده است:

روزي به دستور پيغمبر حسنين (ع) با همديگر كشتي گرفته بودند و رسول اكرم به حركات كودكانه ي آنها كه بسيار شيرين و جالب بود مجذوب شده بود و با كلمه ي «أيها حسن» يعني حسين را بگير آنها را تشويق و تهييج مي كرد فاطمه ي اطهر گفت: يارسول الله بزرگ را به فرزند كوچك برمي انگيزي؟

رسول اكرم فرمود: دخترم اين جبرئيل است كه به حسين مي گويد «أيها [1] حسين» فرشته ي


وحي هم حسين را تشويق به عمل و انگيزش بر حركات سريع مي دهد. [2] .

بديهي است كه در اين نهضت و ميدان كشتي كودكانه ي حسن و حسين (ع) رمزيست بر اين كه در آينده ي نزديك حسين نماينده ي رسالت و حافظ آن خواهد شد و در اعماق دل او و خفاياي ضمير باطنش صداي غيبي دائما او را تشويق به نهضت مي كند و اين كلمه را مي گويد «ايها حسين».

جبرئيل در اين صحنه كه به صورت ظاهر بازي كودكانه مي نمود ولكن در حقيقت آمادگي كارزار براي اهداف عالي در آينده بود - مانند عروسك بازي دختران كه رمز خانه داري و تربيت اولاد است - فرشته وحي با رسول خدا مددكار تربيت روح عالي حسين (ع) بودند.

مسلم است كه اين فرشته ي وحي رمز رسالت است، هم از نظر حدوث و هم از نظر دوام و بقا، روزي با آيات خدا به پيغمبر كمك مي كرد و او را تشجيع مي كرد به پيشروي و استقامت، روز ديگر لازم مي نمود حسين را بر دوام و بقاي رسالت تشجيع كند و بگويد«ايها حسين».

همچنين در مورد تشخيص حسن خط و زيبايي آثار قلمي اين دو ريحان بالاخره امر منجر به دانه هاي گردن بند فاطمه ي اطهر مي شود كه هفت دانه بود و هر كس بيشتر بردارد خط او بهتر شناخته مي شود اين دو كودك هر يكي سه دانه بر مي دارد در سر هفتمي به جان هم مي افتند هر يكي تلاش جدي دارد كه او بردارد و قهرمان حسن خط شناخته شود آخر الامر فرشته وحي آن را «دو نيم» مي كند كه هيچ كدام دل شكسته نباشند در صورت ظاهر كار بي مفهوم به نظر مي رسد ولكن واقع قضيه چيز ديگري است و بسيار ارزنده. [3] .


پاورقي

[1] «أيه» بگفته مجمع البحرين اسم است به معني (فعل امر) به کار برده مي شود به معني شروع کن و بياور اگر کسي حديثي مي‏خواند در وسط سکوت کرد شنونده با کلمه «اية» بدون تنوين از گوينده طلب شروع به مطلب مي‏کند و اگر طلب ابتدائي باشد با تنوين «ايه يا ايها» گفته مي‏شود و اين کلمه در روايات در وزن (ايه و ايها) آمده مجمع البحرين جزء اول صمع جديد ص 141.

[2] سمو المعني في سمو الذت ص 426، بحار ج 43 صفحه 268 و 291 هر دو روايت قريب المضمون است، ذخائر العقبي طبع کاظمين ص 134.

[3] بحار ج 3 ص 309.