بازگشت

تعويذ حسين با زبان وحي


حافظ محمد بن اسماعيل بخاري، از ابن عباس روايت كرده كه رسول اكرم حسن و حسين (ع) را تعويذ مي كرد، يعني در حصار پناه خداوند محصورشان مي كرد و خطاب به حسن و حسين مي فرمود: پدر ما با همان تعويذ، اسماعيل و اسحاق را به پناه خدا درمي آورد و دعا اين بود:


«اعوذ بكلمات الله التامة من كل شيطان و هامة [1] و كل عين لامة» [2] .

واين بنا به گفته علامه ي نجفي اشخاص زيادي از بزرگان محدثين و مورخين از قبيل حاكم نيشابوري و علامه ي طحاوي و ابن عساكر و شيخ عبدالرحمن ابن الجوزي حنبلي در كتاب تلبيس ابليس و علامه ي قسطلاني در ارشاد الساري و علامه شيخ ابوعلاءالدين بن محمد شبلي در اكام المرجان و كسان ديگري اين حديث را نقل كرده اند. هر كس بخواهد به تفاصيل آن برسد بايد به جلد دهم احقاق الحق صفحه ي 519-524 كه به تصحيح و تحشيه ي علامه ي نجفي چاپ شده مراجعه نمايد. [3] .

و معظم له از تفسير حافظ ابن كثير كه در حاشيه ي فتح البيان در چاپخانه ي بولاق طبع شده (ج 10 ص 61) نقل كرده و سند حديث را به علي (ع) مي رساند كه جبرئيل به حضور نبي اكرم (ص) نازل شد و او را مغموم و محزون يافت، چون از علت حزن سؤال نمود رسول اكرم فرمود: به حسن حسينم چشم زخم زده اند و در نتيجه ي آن مريض شده اند. فرشته ي وحي گفت يا رسول الله چشم زدن را باور كن بدنظري حق است آيا فرزندانت را با اين كلمات تعويذ نكرده اي؟ رسول خدا پرسيد كدام است آن كلمات جبرئيل گفت:

«اللهم ذي السلطان العظيم ذا المن القديم ذاالوجه الكريم ولي الكلمات التامات و الدعوات المتسجابات عاف الحسن و الحسين من انفس الجن و اعين الأنس» نبي اكرم اين كلمات را بر حسنين خواند و از همان ساعت برخاستند و در خانه بازي كردند! [4] .

مجيب الدين طبري از عبدالرحمان بن عوف نقل مي كند كه رسول خدا به من فرمود: اي عبدالرحمان به تو ياد دهيم آن تعويذي را كه ابراهيم با آن دو پسر خود اسماعيل و اسحاق را تعويذ كرد، و من با آن پسران خود حسن و حسين را تعويذ مي كنم!

«كفي بسمع الله واعيا لمن دعا و لا مرمي وراء امر الله لرام رمي. [5] .

عبدعلي بن جمعه عروسي حويزي متوفاي 1112 صاحب تفسير نور الثقلين حديثي نقل كرد كه رسول خدا شديدا مريض شد جبرئيل و ميكائيل دو فرشته بزرگ خدا به عيادت آمدند جبرئيل نزد سر پيامبر نشست و ميكائيل نزد پاي او جبرئيل سوره فلق را تلاوت كرد و پيامبر


را با آن در پناه خدا قرار داد و ميكائيل سوره قل اعوذ برب الناس را. [6] .

انس از رسول خدا نقل كرده «ان النبي (ص) كان كثيرا ما يعوذ الحسن و الحسين بهاتين السورتين» يعني پيامبر بسياري از اوقات حسن و حسين را با دو سوره قل اعوذ تعويذ مي كرد. [7] .

انسان هميشه در معرض وسوسه هاي شيطاني است و شياطين انس و جن كوشش دارند تا در قلب و روح او نفوذ كنند. هر قدر علم انسان بالا رود و موقعيت او در اجتماع بيشتر گردد وسوسه هاي شياطيني شديدتر مي شود اين سوره ها به رسول خدا بعنوان سرمشق و پيشوا و رهبر دستور مي دهد كه همه انسانها از شر همه وسوسه گران به خدا پناه برد.



پاورقي

[1] الهامه: واحدش هوام است، به معني حشره. يعني حشره اي که انسان را اذيت مي‏کند. لامه يعني چشم مذمت شده، که چشم حسودان بدنظر است.

[2] صحيح بخاري ج 4 ص 147.

[3] احقاق ج 10 ص 519-524.

[4] احقاق الحق ج 10 ص 525.

[5] احقاق الحق ج 10 ص 526.

[6] تفسير نور الثقلبي ج 5 ص 764 مجمع؟ ج 306 ص 287 روايت از امام صادق نقل کرده.

[7] مجمع البيان ج 3 ص 287.