بازگشت

علي اكبر شهيد


علي اكبر شهيد فرزند بزرگ اباعبداللَّه الحسين، مادرش «ليلا» دختر «ابو مرّة بن عروة بن مسعود ثقفي» روز يازدهم شعبان سنه 33 هجري در شهر مدينه متولّد شد، و در روز عاشورا يك جوان پرتوان 28 ساله بود. [1] او شب عاشورا به امر امام حسين در رأس پنجاه نفر از ياران آن حضرت براي تشنگان سپاه حضرت 20 مشك آب آورد، و پانصد نفر مأموران فرات را شكست داد! [2] و صبح عاشورا از سوي پدر مأمور شد به همراه ابوالفضل مخدّرات اهل بيت را كه گريه مي كردند آرام سازد! و در جنگ با دشمنان 120 نفر را به خاك هلاك افكند، و تمام قشون عمرسعد را متزلزل نموده و رعب و هراس در دل آنان ايجاد نمود و چنان پيش رفت كه آنان را به ضجّه و ناله واداشت و كشتگان را به 200 نفر رسانيد. [3] .

او آن چنان شايستگي داشت، كه بزرگترين دشمن آل اللَّه «معاوية بن ابي سفيان» او را شايسته خلافت مي دانست، و او را در كمالات و فضائل اخلاقي و مردمداري و شمائل نفسي و جسمي بي نظير معرّفي مي كرد! [4] كه همه اينها نشانه اين سخن است كه علي اكبر شهيد، علاوه از ويژگيهاي معنوي، از جهت سنّ و سال نيز داراي رشد جسمي و اجتماعي بود، و اينكه در تاريخ هاي مختلف سنّ او را كوچكتر از امام سجاد مي دانند معتبر نيست، و هيچگونه دليلي به اين سخن ندارند و با كمال تأسف مرحوم خواجه نصير در كتاب «نقدالمحصل» او را 7 ساله، طُريحي در منتخب 17 ساله، شيخ مفيد در ارشاد 18 ساله، ابن شهر آشوب در مناقب 19 ساله و فرقه زيديّه 4 ساله دانسته اند! [5] .

ناگفته نماند كه حضرت علي اكبر چنان در رشد و كمال بود كه در ميان تمام بني هاشم و ياران امام حسين كم نظير بود! هنگامي كه كاروان اباعبداللَّه از «قصر بني مقاتل» حركت كردند و در اثر خوابي كه آن حضرت ديده بود كلمه «استرجاع» بر زبان راند، و سه مرتبه تكرار كرد، و در توضيح آن فرمود: اسب


سواري را در خواب ديدم كه خطاب به ما مي گفت: اينان در حركتند، و اجل به دنبال آنان!

علي اكبرعليه السلام گفت: پدر جان! مگر ما بر حق نيستيم؟ فرمود: چرا؟ علي اكبر گفت: در اين صورت از مرگ باكي نيست و... [6] .

مورّخين و محدّثين محقق در اين باره به روايات و فرازهاي قابل استنادِ تاريخي پرداخته اند كه نشان مي دهد حضرت علي اكبر بزرگترين فرزند امام حسين بوده است از آن جمله:

امام سجّادعليه السلام در مجلس ابن زياد علي اكبر شهيد را برادر بزرگترخود خواند، [7] و تاريخ تولّد علي اكبر (33 هجري) جلوتر از حضرت امام زين العابدين (38 هجري) است [8] و مورّخين و محدّثين عالي مقام مانند علاّمه مجلسي [9] و ابن اثير [10] و نظاير آنان [11] علي اكبر را بزرگترين فرزند امام حسين نقل كرده اند.


پاورقي

[1] علي‏اکبر عبدالرزاق مقرّم، ص 16: ولد علي‏الاکبر في الحادي عشر من شهر شعبان سنة ثلاث و ثلاثين من الهجرة....

[2] در بحث شب عاشورا گذشت.

[3] فلم يزل يقاتل حتّي ضجّ النّاس من کثرة من قتل منهم... يقاتل حتّي قتل تمام المأتين، (جلاءالعيون، ج 2، ص 200).

[4] بحارالانوار، ج 45، ص 45: اولي النّاس بهذا الامر «علي بن الحسين» جدّه رسول اللَّه، و فيه شجاعة بني‏هاشم، و سخاء بني اميّه! و زهو ثقيف.

[5] جلاءالعيون شبر، ج 2، ص 347.

[6] طبري، ج 6، ص 217: يا ابت! السنا علي الحق؟ قال: بلي، قال: يا ابت اذا لا نبالي، نموت محقّين.

[7] وکان لي اخ و هو اکبر منّي....

[8] در همين بحث گذشت.

[9] و الصّحيح انّ العليّين من اولاده ثالثة و زين‏العابدين هو الاوسط، (بحارالانوار، ج 45، ص 332).

[10] اوّل من قتل آل ابي‏طالب يومئذ علي‏الاکبر ابن الحسين و امّه ليلي (کامل، ج 4، ص 74).

[11] به کتاب علي‏اکبر مقرّم ص 17 مراجعه و اقوال و احاديث مربوطه را ملاحظه فرمائيد.