بازگشت

ايام زيارتي امام حسين


زيارت امام حسين طبق فرمايش امامان معصوم به ويژه امام صادق در هر زمان و مكاني مطلوب است، [1] ولي در طول سال برخي ايّام مناسبت بيشتري داشته، و ثواب و پاداش مضاعف دارد. حديث داريم كه ثواب زيارت امام حسين در روزهاي معمولي برابر بيست مرتبه حج و عمره مقبول است و در روز عيد قربان و عيد فطر يكصد حجّ و عمره باضافه صد جهاد به همراه پيامبر و امام معصوم محسوب مي شود ولي در روز عرفه اين ثواب به يك ميليون حج و عمره مي رسد كه حجّ هاي آن با معيّت قائم آل محمد و عمره هايش در كنار پرافتخار حضرت پيامبر خدا!

علاوه بر اين، پاداش آزادي هزار برده و احسان هزار بار در راه خدا به وي داده مي شود! [2] .

ايّام ديگري همچون شب هاي جمعه، شب عيد فطر و عيد قربان، و شب و روز عاشورا، اول و نيمه ماه رجب و شعبان، سوم شعبان، ماه رمضان به ويژه شب اوّل و نيمه و آخر ماه رمضان، مخصوصا شب 23 ليله قدر، روز 20 ماه صفر اربعين شهادت حسيني، بيش از ساير ايّام و اوقات سفارش شده است كه اينك به سه حديث تبرّك مي جوييم:

حضرت امام صادق عليه السلام مي فرمايند: هركس روز عاشورا در كنار قبر امام حسين به دعا و زيارت بگذراند، در پيشگاه خدا ثواب كسي را دارد كه روز عاشورا با اصحاب آن حضرت در كربلا به خون خويش آغشته گردد. و در «عرشْ» خدا را زيارت كند، و حق پيامبر و علي


و فاطمه را ادا نمايد! [3] .

امام باقرعليه السلام نيز فرمودند: هركس روز عاشورا در كربلا باشد و حسين عليه السلام را با حُزن و اندوه زيارت كند، خداوند پاداش دو ميليون حجّ و عمره و جهاد مرحمت فرمايد! راوي حديث پرسيد: چنانچه در شرائطي مقدور نباشد مثلا در شهرهاي دوردستي بسربرد، و نتواند به زيارت آن حضرت در كربلا بيايد، تكليف او چيست؟ حضرت فرمودند: در اين صورت به صحرا رود، و در پشت بام روبروي كربلا بايستد، و زيارت عاشورا بخواند، و قاتلان حسين را لعن نمايد، سپس دو ركعت نماز زيارتي بخواند، و اين اعمال را پيش از ظهر انجام دهد، آنگاه براي سرور شهيدان ندبه كند و گريه نمايد، و خانواده خودش را به اين كار وادارد، و صداي روضه و ندبه بلند شود، و همديگر را در مصيبت آن حضرت تسليت گويند، با اين شرايط من ضمانت مي كنم كه تمام آن ثوابها را به او مرحمت نمايند! [4] .

در اين حديث ها ارزش زيارتي امام حسين به ويژه در روز عاشورا روشن مي شود، و نگارنده اطّلاع دارد كه جمع زيادي از عُلماء و صُلحاء هر هفته و هر روز به اين برنامه عمل مي كنند، و در روز عاشورا فرمايش امام باقرعليه السلام را به اجرا مي گذارند.

از جمله مرحوم آيةالعظمي آقاي سيد محمدرضا گلپايگاني رضوان اللَّه عليه روزهاي عاشورا فرزندان و اهل بيت خود را جمع مي كرد، و شخصاً براي آنان روضه و مصيبت امام حسين را مي خواند، و همين دستوراتِ امام باقرعليه السلام را مو به مو عمل مي كرد... [5] .

و حضرت امام هادي در فضيلت زيارت امام حسين در شب قدر مي فرمايند:

هر كسي در چنين شبي (23 رمضان) امام حسين را زيارت نمايد يكصد و بيست و چهار هزار مَلك و پيامبر با وي مصافحه نمايند، زيرا همگي آنان در اين شب از خدا براي زيارت


سيدالشّهداء التماس مي كنند! [6] .

و بالاخره امام صادق عليه السلام در پاسخ سؤالي مي فرمايند: خداوند روز عرفه پيش از زائران بيت خود كه در روز عرفه وقوف مي كنند، به زائران امام حسين در سرزمين كربلا توجّه مي نمايد! زيرا زائران امام حسين از اشخاصي تشكيل مي گردد كه همه پاك و افراد ويژه مي باشند، ولي براي زيارت بيت خدا اقشار مختلف مي آيند، و ممكن است از نظر انديشه ناپاك باشند! [7] .

شبيه اين حديث كه قبلاً گذشت اهميّت زيارت امام حسين در روز عرفه را در بردارد، و مي رساند كه زائران بيت خدا ممكن است از افراد غيرصالح نيز حضور داشته باشند، و در حديث آمده است كه امام باقر و امام صادق قيافه هاي برزخي حاجيان را نشان داد، كه بخش مهمّي از آنان به صورت ميمون و خوك و ساير حيوانات وحشي ديده مي شدند! [8] .

و حضرت امام سجّادعليه السلام نيز در رابطه با اوقات روزانه مي فرمايند:

در زمان جدّ بزرگوارمان رسول خداصلي الله عليه وآله وسلم جناب جبرئيل ميوه هايي آورد، و به دست حسن و حسين داد آنها «انار، به، سيب» بود و هر يك از پنج تن آل عبا از آنها استفاده مي كردند، ولي چون ميوه بهشتي بود، هرگز تمام نمي شد!

با شهادت فاطمه دختر پيامبر «انار» ناياب گشت! وبعد از مولا اميرالمؤمنين علي عليه السلام نيز از «به» خبري نشد! ولي سيب بهشتي به حال خود باقي بود، و در واقعه كربلا براي رفع تشنگي آن را استشمام مي كردند، ولي ساعتي قبل از شهادت حسين بن علي عليه السلام آنهم ناياب شد، و من هرگاه قبر پدرم را زيارت مي نمايم بوي آن را مي فهمم! و شما شيعيان پدرم سحرگاهان به زيارت او رويد، چنانچه مخلص باشيد عطر آنرا درك مي كنيد. [9] .


پاورقي

[1] زوروه في کل وقت و في کل حين فانّ زيارته خير موضوع»، وسائل، ج 10، ص 369.

[2] من زار قبرالحسين يوم عرفة کتب اللَّه له الف الف حجّة مع القائم‏عليه السلام، و الف الف عمرة مع رسول اللَّه.... همان، ص 359، ح 2.

[3] وسائل الشيعه، ج 10، ص 372، ح 1 و 3 و 7: من زار قبر ابي عبداللَّه‏عليه السلام يوم عاشورا عارفا بحقّه کان کمن زار اللَّه تعالي في عرشه. من بات عند قبرالحسين ليلة عاشورا، لقي اللَّه يوم القيامة ملطّخا بدمه، کانّما قتل معه في عرصة کربلا. من اراد ان يقضي حق رسول اللَّه و حقّ اميرالمؤمنين و حق فاطمة، فليزر الحسين‏عليه السلام يوم عاشورا.

[4] بحارالانوار، ج 101، ص 290، ح 1: اذا کان ذلک اليوم بر زالي الصحراء او صعد سطحا مرتفعا في داره و اومأ اليه بالسّلام و اجتهد علي قاتله بالدّعاء و صلّي بعده رکعتين... و يُقيم في داره مصيبة باظهار الجزع عليه و يتلاقون بالبکاء بعضهم بعضا بمصاب الحسين، فانا ضامن لهم اذا فعلوا ذلک علي اللَّه....

[5] اين گزارش از طريق نورديدگان آن مرحوم حضرات حجج اسلام حاج آقا جواد و حاج‏آقا باقر به دست آمده است.

[6] من زار الحسين ليلة ثلاث و عشرين من شهر رمضان و هي‏الّيلة الّتي يرجي ان تکون ليلة القدر و فيها يفرّق کل امر حکيم صافحه اربعة و عشرون الف ملک و نبيّ، (وسائل، ج 10، ص 370، ح 5).

[7] همان، ص 361، ح 5: انّ اللَّه يبدء بالنّظر الي زوّار الحسين‏عليه السلام عشيّة عرفة قبل نظره الي اهل الموقف....

[8] اثبات الهداة، ج 2، ص 62، بحارالانوار، ج 46، ص 261، بصائر الدّرجات، ص 269 تا 271.

[9] بحارالانوار، ج 45، ص 91: و لقد زرت قبره فوجدت ريحها يفوح من قبره، فمن اراد ذلک من شيعتنا الزّائرين للقبر فليلتمس ذلک في اوقات السّحر فانّه يجده اذا کان مخلصاً.