بازگشت

نقش فرماندهي حسين


امام حسين در كنار برادرش امام حسن در زمان خليفه سوم در جنگ هاي اسلام عليه كفّار شركت مي كرد، از جمله در جنگ طبرستان شركت فعّال داشت [1] ، و در محاصره خانه خليفه سوم، مهاجمين را از رسيدن به خليفه ممانعت مي كرد! و مردم را به آرامش و خويشتن داري دعوت مي نمود... [2] .

درآغاز خلافت اميرالمؤمنين سي و دو بهار از عمر حسين گذشته بود او مردي شجاع و جهادگر بود، و در مسايل اجتماعي و سياسي بهره وافرداشت، و در جنگ هاي علي عليه السلام با منافقين شركت جُست، و در جنگ جمل فرماندهي جناح چپ را در اختيار داشت. [3] و در نبرد با كوردلان شام رشادتها نشان داد، و چون سپاهيان بي مروّت شام ناجوانمردانه فرات را به اشغال درآوردند


حسين عليه السلام به پدرش گفت:

اجازه مي دهي من خود به سوي فرات حمله كنم؟ علي عليه السلام او را اجازه داد، امام حسين با گروهي از رزم آوران به فرات حمله كرد، و همه نيروهاي معاويه را از دور آن پراكنده ساخت و خيمه مخصوص خويش را در كنار فرات سرپا نمود، و خبر فتح و پيروزي به علي رسيد، او به جاي خوشحالي شروع به گريه كرد! چرا كه به ياد كربلا و تشنگي حسين در روز عاشورا افتاد و فرمود:

ذَكَرْتُ اَنَّهُ سَيُقْتَلُ بِطَفِّ كَرْبَلا غَريباً وَحيداً عَطْشاناً فَريداً ثُمَّ يَنْفُرُ فَرَسُهُ وَ يَقُولُ في صُهَيْلِهِ! اَلظّليمَةُ الظَّليمَةُ مِنْ اُمَّةٍ قَتَلَتْ اِبْنَ بِنْتِ نَبِيّها [4] .

به ياد كربلاي حسين افتادم كه در آن سرزمين غريب و تنها و عطشان به شهادت مي رسد، و اسب او به سوي خيمه ها روان مي گردد و از ستم قاتلان حسين شكوه مي كند و....

آري امام در دوران پدرش علي عليه السلام به مظلوميّت او متأثر بود، و همچون شمع مي سوخت و اطرافيانش را روشن مي كرد، از اين جهت اميرالمؤمنين علي عليه السلام فرماندهي ده هزار نيروي رزمي را در جنگ صفين در اختيار حسين قرار داد و... [5] .


پاورقي

[1] امام حسين عبداللَّه علايلي، ص 313.

[2] کامل ابن اثير، ج 3، ص 67، بنقل عمادزاده، ج امام حسين، ص 71.

[3] الاصابه، ج 1، ص 333.

[4] شجره طوبي، ص 327.

[5] نهج‏البلاغه فيض، خ 181، ص 595.