بازگشت

نماز ظهر


در همان حال كه جنگ ادامه داشت ابوثمامه ي صائدي نگاهي به آسمان كرد ديد خورشيد از خط نصف النهار گذشته و اول وقت نماز ظهر است خطاب به امام عليه السلام كرد و گفت: جانم فداي تو باد، اين مردم در حال پيشروي هستند و به ما نزديك شده اند، ولي به خدا قسم تا من كشته نشوم شما نخواهيد شد و من دوست دارم با خواندن نماز ظهر كه وقتش فرارسيده بملاقات خداي خود بروم، امام عليه السلام نگاهي به آسمان كرد و فرمود: نماز را به ما يادآوري كردي خداوند تو را از نمازگزاراني كه به ياد خدايند قرار دهد «ذكّرت الصلوة جعلك الله من المصلين الذاكرين». آري اينك وقت نماز فرارسيده است از اينها بخواهيد موقتا دست از ما بردارند تا بتوانيم نماز بخوانيم، و چون پيشنهاد شد كه موقتا مهلت بدهند تا نماز ظهر را بخوانند، حصين بن تميم گفت: (انها لا تقبل) نمازي كه شما مي خوانيد مورد قبول پروردگار نخواهد بود [1] .



پاورقي

[1] در تاريخ طبري ج 7 طبع ليدن ص 347 نوشته است: ابوثمامه اسمش عمرو بن عبدالله صائدي بود.

ابن‏خرم در جمهرة انساب العرب ص 373 و همداني در الاکليل جزء 10 ص 97 نوشته‏اند: ابوثمامه اسمش زياد بن عمرو بن عريب بن حنظلة بن دارم صائدي بوده است که با حسين بن علي کشته شد و ضمنا ابن‏اثير در کتاب (اللباب) ج 2 ص 46 نوشته است: صائد فردي از قبيله‏ي همدان و اسمش کعب بن شرحبيل بود و صائدي منسوب به او مي‏باشد. ولي در زيارت وارده از ناحيه‏ي مقدسه که در بحار ج 45 ص 73 نقل شده اسمش را عمر بن عبدالله صائدي ذکر شده است نه عمرو با واو و فتحه‏ي اول بلکه با ضمه‏ي اول و فتحه‏ي دوم و بدون و او: «... السلام علي ابي‏ثمامة عمر بن عبدالله الصائدي».

در هر صورت نماز اول وقت فضيلت بسيار دارد به قسمي که در روايت ليثي از حضرت امام صادق عليه‏السلام نقل شده است که فرمود: «امتحنوا شيعتنا عند ثلاث: عند مواقيت الصلاة کيف محافظتهم عليها، و عند أسرارهم کيف حفظهم لها، عند عدونا و عند اموالهم کيف مواساتهم لأخوانهم فيها». فرمود شيعيان ما را در سه مورد آزمايش کنيد: هنگام فضيلت اول وقت نماز چگونه به آن اهميت مي‏دهند و در برابر دشمن تا چه اندازه اسرار شيعيان را حفظ مي‏کنند و در برابر برادران مسلمان چگونه در اموال خود با آنها برابري مي‏کنند.

و روايت «الصلوة في اول الوقت رضوان الله و آخرها غفران الله». از جمله‏ي «غفران الله» استفاده مي‏شود که تأخير آن يک نوع گناه و نافرماني از اوامر حق تعالي است لکن مورد غفران و آمرزش خدا قرار خواهد گرفت و حداقل يا قدر متيقن از روايات چنين استفاده مي‏شود که تأخير آن از اول وقت مرجوح با جواز در فعل است لکن ائمه‏ي معصومين و اولياء الله هرگز حاضر نيستند حتي در مکروهات خود را آلوده نمايند بويژه در مورد نماز و عبادات.

و ابن‏محبوب از حضرت امام صادق عليه‏السلام نقل کرده است: پيغمبر (ص) در مرض ارتحال خود بيهوش شد، پس از آنکه به هوش آمد فرمود: «لا ينال شفاعتي من أخر الصلوة بعد وقتها» هر کس نماز را از اول وقت تأخير بيندازد از شفاعت من محروم خواهد ماند. (وسائل ج 3 ص 83 باب اول ابواب مواقيت الصلوة).