بازگشت

مادر


وي آن نهال پاك است از سيده نساء العالمين فاطمه زهرا عليها السلام كه خداوند اورا به فضل خويش طاهر گردانيد و او را قرار داد تا از ضلالت، هدايت كند و از تفرقه، به جمع باز آورد... او فاطمه زهراست كه اخگري از روح پدر و فيضي از نور او دارد و شعاعهايي از هدايتش كه وي محل عنايت و توجه او بود و با هاله اي از بزرگداشت و تقدير دربرش گرفت و دوستيش را بر مسلمين فرض كرد تا جزئي از عقيده و دينشان باشد در حالي كه فضيلت و جايگاه عظيمش را در اسلام گسترده ساخت تا الگويي براي زنان امتش باشد.

پيامبر صلي الله عليه و آله ارزشها و سجايايش را در نشستهاي عمومي و خصوصي و بر روي منبرش، مورد تكريم قرار داد تا مسلمين آن را حفظ كنند و در گفته هايي كه راويان اسلام بر آن اجماع دارند، فرمود:

1 - «خداوند براي خشم تو خشمگين مي شود و براي رضاي تو خشنود


مي گردد...» [1] .

2 - «همانا فاطمه پاره تن من است، مرا مي آزارد آنچه وي را بيازارد و مرا به زحمت مي اندازد، آنچه وي را به زحمت اندازد...» [2] .

3 - «فاطمه، سرور زنان جهانيان است...» [3] .

و ديگر اخباري از نشانه هاي شخصيت حضرت زهرا عليها السلام سخن گفته كه وي سرمشق اسلام و نمونه والا براي زنان اين امت است كه راه را براي آنها روشن مي سازد، در حسن رفتار و عفت و به دنيا آوردن نسلهايي مهذب... و چه عظيم است بركت وي و چه پرفايده است براي اسلام و در عظمت شأن وي، اين كافي است كه «دولت عظيم فاطميه» از نام وي ناميده شده و نيز «جامع الأزهر» از نام او مشتق شده است [4] و براي عظمت دولت فاطمي اين بس كه با نام زهرا تبرك شده باشد.

به هر حال، رسول اكرم صلي الله عليه و آله از غيب خبر يافت كه بضعه طاهره اش همان است كه ثمره پاك از ائمه اهل بيت عليهم السلام جانشينان پيامبر، داعيان حق در زمين، آنان كه سنگيني بار رسالت را تحمل خواهند كرد و در راه اصلاح اجتماعي


از هر كوشش و سختي رنج خواهند برد، از وي جدا خواهند شد و لذا پيامبر به وي توجهي مبذول داشت و ذرّيه اش را مورد توجه و عنايت قرار داد.


پاورقي

[1] مستدرک صحيحين 154:3. تهذيب التهذيب 441:12. کنز العمال 674:13 و 111:12. اسد الغابة 522:5. ميزان الاعتدال 535:1. ذخائر العقبي، ص39.

[2] ترمذي، صحيح 656:5. احمد بن حنبل، مسند 571:4 و در صحيح ترمذي است که آن حضرت صلي الله عليه و آله فرمود: «اما دخترم - يعني فاطمه - پاره تن من است، مرا مي رنجاند آنچه او را برنجاند و مرا مي آزارد آنچه وي را بيازارد». و در کنز العمال 111:12 فرمود: «اما فاطمه، شاخه اي از من مي باشد، مرا شادمان مي کند هرچه وي را شاد سازد و به خشم مي آورد مرا آنچه او را خشمگين نمايد».

[3] اسد الغابة 522:5 و در مسند احمد بن حنبل 112:6 فرمود: «فاطمه سرور زنان اين امت است يا زنان جهانيان». و در صحيح بخاري در کتاب بدء الخلق آمده: «آيا راضي نيستي که سرور زنان اهل بهشت يا زنان عالميان باشي؟».

[4] نساء لهن في التاريخ الاسلامي نصيب، ص48.