بازگشت

تاريخ ولادت (سال، ماه، روز)


در نزد مورخان شيعه و اهل سنت مشهور است كه ولادت آن بزرگوار در سال چهارم هجري و در مدينه منوره بوده است چنانچه در تاريخ زندگاني رسول خدا (ص) نگاشته ايم، و اين قول را عموم اهل حديث و تاريخ نيز نقل و انتخاب كرده اند، از جمله علامه مجلسي، شيخ مفيد، علي بن عيسي اربلي، ابوالفرج، ابن شهرآشوب، ابن اثير جزري، و ابن حجر عسقلاني. [1] .

در مقابل مورخان ديگري ولادت آن حضرت را سال سوم هجري ذكر كرده اند كه از جمله ي علماي شيعه، مرحوم كليني (ره) و از دانشمندان اهل سنت، واقدي و جمعي ديگرند. [2] .

در مورد ماه و روز ولادت آن بزرگوار نيز مشهور آن است كه ولادت آن حضرت در پنجم ماه شعبان بوده، و اين قولي است كه عموم اهل حديث و مورخاني كه در بالا


نامشان را ذكر كرديم اختيار كرده اند. [3] اقوال ديگري نيز مانند سوم شعبان و آخر ماه ربيع الاول و سيزدهم ماه رمضان [4] نقل شده است كه اين دو قول اخير مشهور نيست. و اما قول سوم شعبان نيز از نظر اهل تاريخ ضعيف تر از قول اول است ولي مجلسي (ره) در بحارالانوار مي گويد: «الا شهر في ولادته صلوات الله عليه انه ولد لثلاث خلون من شعبان...» [5] يعني؛ مشهورتر در ولادت آن حضرت همان سوم شعبان است. دليلي كه براي آن ذكر كرده است روايت شيخ در مصباح و توقيعي است كه از ناحيه ي مقدسه براي ابوالقاسم بن علاء همدان، وكيل حضرت عسكري (ع) صادر گرديده بود.

البته اين روايت به تنهايي نمي تواند دليلي بر مشهورتر بودن اين قول باشد ولي از آنجا كه مرحوم مجلسي خريت فن حديث بوده، و احاطه ي ايشان بر احاديث بيش از ما بوده گفتار ايشان در اين باره مقبول است و الله اعلم.


پاورقي

[1] بحارالانوار، ج 44، ص 199 - 198؛ و ارشاد مفيد (مترجم)، ج 2، ص 34؛ و مقاتل الطالبيين (مترجم)، ص 76؛ و اسد الغابه، ج 2، ص 18؛ و الاصابه، ج 1، ص 331؛ و حياة الامام الحسين (ع)، ج 1، ص 28؛ و تهذيب التهذيب، ج 2، ص 345.

[2] بحارالانوار، ج 44، ص 200؛ و الاستيعاب، حاشيه الاصابه، ج 1، ص 377.

[3] بحارالانوار، ج 44، ص 200 - 198 و مصادر ديگري که در بالا رديف اول ذکر شد.

[4] اين دو قول اخير از مرحوم شيخ در تهذيب و شهيد (ره) در دروس نقل شده، و مرحوم مجلسي نيز براي اختيار آن دو از جانب اين دو بزرگوار محملي ذکر نموده که بهتر است به بحارالانوار، ج 44، ص 202 مراجعه کنيد.

[5] بحارالانوار، ج 44، ص 201.