بازگشت

انحصار آيه تطهير در اهل كسا


روايات فراواني از شيعه و سني بر اين نكته تأكيد دارد كه مقصود از اهل البيت در آيه تطهير، اهل كسأ هستند. اهل كسأ عبارتند از: پيامبر اكرم (ص)، علي، فاطمه، حسن و حسين (ع) مؤلف ينابيع المودّة از قول ابي سلمة مي نويسد: «آيه شريفه اِنّما يُريدُ اللّهُ لِيُذْهِبَ عَنْكُمُ الرّجْسَ اَهْلَ البيتِ و يُطَهِّرَكُمْ تَطْهيراً» در خانه ام سلمة نازل شد. پيامبر (ص) علي، فاطمه، حسن و حسين (ع) را نزد خود فراخواند و عباي خود را روي آنها انداخت، آنگاه فرمود:

«اللّهم هؤُلأِ اَهْلُ بَيتي فَاَذْهِبْ عَنْهُم الرِّجْسَ وَ طَهِّرْهُمْ تَطْهيراً»

خدايا! اينان اهل بيت من هستند؛ رجس و پليدي را از آنان دور كن و آنان را پاك و منزّه قرار ده.

امّ سلمه گفت: يا رسول الله من نيز از آنها هستم؟

پيامبر (ص) پاسخ داد: «تو جايگاه خود را داري و تو اهل خير مي باشي.» [1] .

اين روايت را قندوزي از طريق ديگر نيز نقل كرده است. و روايت مذكور نزد شيعه و سنّي متواتر مي باشد.

شبلنجي اين معنا را به شعر درآورده است:



اُحِبُّ النَّبِيَ الْمُصْطَفي وابنَ عَمِّهِ

عَلِيّاً وَ سِبْطَيهِ وَ فاطمةَ الزَّهْرا



هُمْ اَهْلُ بَيتٍ اُذْهِبَ الرِّجْسُ عَنْهُم

وَ اَطْلَعَهُمْ اُفُقَ الْهُدي اَنْجُماً زَهرا... [2] .



دوست دارم پيامبر برگزيده و پسر عمويش علي و نوه هايش را و همچنين فاطمه (س) را. آنها اهل بيتي هستند كه رجس و پليدي از آنان زدوده شد و افق هدايت را با نور خود منوّرساختند.

مرحوم محقّق مي گويد: «گذشته از روايات شيعه، كه از شمار بيرون است، اين مسأله به تواتر رسيده، مفيد يقين مي باشد. كدام روايت در سنت از اين روايت محكم تر است كه روايات اهل سنت و رجال شيعه اماميّه - پيروان حقيقت كه ياران خاص و خالص اهل بيت مي باشند - بر نقل آن اتّفاق نظر دارند و اگر قرار باشد كه از راه سنت آن را ردّ كنند هيچ روايتي در سنت نمي ماند مگر اينكه مردود خواهد شد.» [3] .

علاّمه طباطبايي (ره) در اين باره مي نويسد: «اين روايات (كه اهل بيت را اهل كسأ مي داند) فراوان است و بر هفتاد حديث افزون مي شود. رواياتي كه در اين باره از طريق اهل سنّت رسيده بيش از رواياتي است كه از طريق شيعه نقل شده است. اهل سنّت آن را از طرق ام سلمه، عايشه، ابو سعيد خدري، سعد، واثلة بن اسقع، ابوالحمرأ، ابن عباس، ثوبان غلام پيامبر (ص)، عبدالله بن جعفر، علي و حسن بن علي (ع) روايت كرده اند كه نزديك به چهل طريق مي شود.

شيعه آن را از علي، زين العابدين، باقر، صادق، رضا (ع)، ام سلمه، ابوذر، ابوليلي، ابوالاسود دئلي، عمرو بن ميمون اووي و سعد بن ابي وقاص از چند طريق روايت كرده اند.» [4] .

امّا با مراجعه به اين روايات و اسانيد آن روشن مي شود كه راويان آن بيش از اين است. كافي است بدانيم كه كتاب «آية التطهير في احاديث الفريقين» روايت (انحصار اهل بيت در اصحاب كسأ) را از بيش از پنجاه تن از صحابه نقل كرده است. علاوه بر اينكه اين حديث از طرق فراواني از امامان دوازده گانه عصمت و طهارت (ع) و نيز از طريق تابعين روايت شده است.

بنابراين ترديدي در سند حديث وجود ندارد و مراد از اهل بيت در آيه تطهير اهل كسأ يعني پيامبر (ص)، علي، فاطمه، حسن و حسين (ع) مي باشند.


پاورقي

[1] ينابيع المودّة لذوي القربي، ج 1، ص 320. و اهل بيت در آيه تطهير، همان، ص 27 - 35؛ از ده ها منبع شيعه و سنّي.

[2] الغدير، ج 1، ص 311.

[3] اهل بيت در آيه تطهير، سيد جعفر مرتضي عاملي،ترجمه محمّد سپهري، ص 25، به نقل از نفخات اللاهوت، ص 85.

[4] الميزان، سيد محمد حسين طباطبايي، ج 16، ص 311.