بازگشت

از خودگذشتگي در راه نشر احكام اسلام


يكي از اصول مورد توجه اهل بيت عليهم السلام، معرفي اسلام و تبيين معارف قرآن كريم


مي باشد. آن بزرگواران با تمام وجود در اين راه قدم برداشته و هيچ اجري از مردم طلب نكرده اند.

امام هادي عليه السلام در اين زمينه مي فرمايد:

«... و نصحتم له في السر و العلانية و دعوتم الي سبيله بالحكمة و الموعظة الحسنة و بذلتم انفسكم في مرضاته... و امرتم بالمعروف و نهيتم عن المنكر و جاهدتم في الله حق جهاده حق اعلنتم دعوته و بينتم فرائضه و اقمتم حدوده و نشرتم شرايع احكامه» [1] .

پنهان و آشكارا خلق را نصيحت، و آنان را با برهان، موعظه و حكمت به راه حق دعوت كرديد. و در راه رضاي خدا از جان گذشتيد و بر هر مصيبتي به خاطر خدا صبر كرديد... امر به معروف و نهي از منكر نموديد و حق جهاد را در دين خدا به جا آورديد تا آنكه دعوت دين را آشكار ساخته و فرائض و احكامش را تبيين؛ و حدود الهي را به پا داشتيد و احكام الهي را منتشر نموديد.

ائمه عليهم السلام علاوه بر معرفي عاملان اصلي انحرافات و بدعت ها، (بني اميه و بني عباس) از هر فرصتي براي معرفي اسلام محمدي استفاده مي كردند. گواه اين مطلب احاديث نوراني ايشان در زمينه هاي مختلف معارف اسلامي است. معارفي كه مي تواند بشريت را از سرگرداني معنوي نجات دهد. و تشيع به بركت دعاها و احاديث شريفه اهل بيت عليهم السلام از نظر معنوي غني تر از هر ملتي است. البته اگر اصحاب ائمه عليهم السلام شايستگي بيشتري نشان مي دادند، به يقين آن چشمه هاي حكمت و معرفت معارف زيادتر و بلندتري ارزاني مي داشتند.

ائمه عليهم السلام در سخت ترين شرايط سياسي، انسان هاي آگاه و انديشمند تربيت كردند و معارف دين را به آنها آموختند. كتب اربعه ي شيعه؛ بحارالانوار، وسائل الشيعه، نهج البلاغه و... مشحون است از احاديثي كه آن بزرگواران براي ياران و شاگردان خود بيان كرده و بدين وسيله احكام الهي را براي نجات مسلمانان از گمراهي و ضلالت، تا روز رستاخيز، تبيين نموده اند.


و من الناس من يشري نفسه ابتغاء مرضات الله... [2] قرآن كريم


پاورقي

[1] مفاتيح الجنان، زيارت جامعه کبيره.

[2] بقره (2)، آيه‏ي 207. بعضي از مردم (باايمان و فداکار، همچون علي عليه‏السلام در «ليلة المبيت» به هنگام خفتن در جايگاه پيغمبر صلي الله عليه و آله) جان خود را به خاطر خشنودي خدا مي‏فروشند.