بازگشت

تحريم متعه زنان و متعه حج


خداوند متعال متعه زنان را بر مسلمانان مباح دانست و فرمود:

«فما استمتعتم به منهن فاتوهن اجورهن فريضة و لا جناح عليكم فيما تراضيتم به من بعد الفريضة ان الله كان عليما حكيما» [1] .

و زناني را كه متعه (ازدواج موقت) مي كنيد، واجب است مهر آنها را بپردازيد. و گناهي بر شما نيست در آنچه بعد از تعيين مهر با يكديگر توافق كرده ايد. خداوند، دانا و حكيم است.

و اين آيه شريفه در زمان پيغمبر صلي الله عليه و آله و ابوبكر عملا تحقق يافت و مسلمانان زنان را به طور موقت به ازدواج درمي آوردند. احمد امام حنبلي ها در ج 4 ص 436 مسندش از عمران بن حصين چنين نقل كرده است: «وقتي آيه متعه نازل شد ما به آن عمل مي كرديم


و هرگز آيه اي كه آن را نسخ كند نازل نشد و پيامبر صلي الله عليه و آله هم نهي نفرمود تا از دنيا رفت [2] .

اما وقتي خليفه دوم زمام امور خلافت را به دست گرفت بالاي منبر رفت و گفت: «سه چيز در زمان رسول خدا صلي الله عليه و آله معمول و مرسوم بود كه من از آنها نهي مي كنم و هر كس مرتكب شود او را شكنجه و مجازات خواهم كرد: متعه زنان (ازدواج موقت)، متعه حج و گفتن حي علي خير العمل. [3] .

اين بدعت عمر پيامدهاي سوئي در جامعه اسلام به جا گذارد به تعبير ابن عباس: «لو لا نهي عمر لما احتاج الي الزنا الا شقي» [4] ، اگر عمر از متعه نهي نكرده بود كسي محتاج به زنا نمي شد مگر آدم بي آبرو و فرومايه. اما آنچه در اينجا مهم است اين است كه خليفه دوم برخلاف قرآن كريم و سنت رسول خدا صلي الله عليه و آله متعه زنان را تحريم نمود.

همچنين قرآن كريم صريحا جواز حج تمتع بعد از «عمره» را بيان فرمود و مسلمانان نيز در زمان حيات پيامبر صلي الله عليه و آله به آن عمل كردند. خداي متعال مي فرمايد:

فمن تمتع بالعمرة الي الحج فما استيسر من الهدي، فمن لم يجد فصيام ثلاثة ايام في الحج و سبعة اذا رجعتم...» [5] .

هر كس با ختم عمره، حج را آغاز كند، آنچه از قرباني براي او ميسر است (ذبح) كند و هر كه نيافت، سه روز در ايام حج، و هفت روز هنگامي كه بازمي گردد روزه بگيرد

اين حج را متعه گفته اند زيرا بين احرام عمره و حج، شخص مي تواند لذت ببرد. و اكثر محرمات احرام برداشته مي شود.

خليفه دوم بر خلاف قرآن كريم و سنت پيامبر صلي الله عليه و آله متعه حج را تحريم نمود. [6] اهل سنت عذرهايي براي اين بدعت خليفه آورده اند كه مرحوم علامه اميني با استدلال آنها


را رد كرده است. «عمر» علاوه بر بدعت هاي مذكور بدعتهاي ديگري نيز داشته است كه برخي از آنها عبارتند از: تغيير اذان، تحقق طلاق سوم با يك طلاق، جاري نكردن حد شرب خمر، ترك نماز در حال جنابت و نبود آب براي غسل و لغو تيمم، تغيير قانون ارث و... [7] .


وقتي اولاد عاص به سي نفر مرد رسيدند، مال خدا را دست به دست مي گردانند، و بندگان خدا را به بردگي مي گيرند. [8] پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله


پاورقي

[1] نساء (4)، آيه‏ي 24..

[2] الغدير، ج 6، ص 225 - 200. از طرق مختلف مرحوم اميني اين روايت و روايات مشابه آنرا نقل نموده است.

[3] همان ص 238. چاپ دار الکتب بيروت، ايها الناس ثلاث کن علي عهد رسول الله صلي الله عليه و آله و انا انهي عنهن و احر مهن و اعاقب عليهن:متعة النساء و متعة الحج و حي علي خير العمل.

[4] همان.

[5] سوره بقره (2)، آيه 196.

[6] الغدير، ج 6،ص 210.

[7] جهت کسب اطلاعات بيشتر در اين زمينه رجوع شود به کتاب الغدير، ج 6 و کتاب الاجتهاد في مقابل النص.

[8] مروج الذهب، مسعودي، ج 2، ص 340، کنز العمال، ج 6، ص 29.