بازگشت

كتاب علي


از احاديث چنين برمي آيد كه اهل بيت عليهم السلام داراي كتب متعدد بوده اند. يكمي از آنها كه در احاديث مكرر از آن ياد شده است كتاب «جامعه» يا كتاب علي بن ابي طالب عليه السلام مي باشد.

در كتاب شريف كافي، روايتي در اين زمينه از ابوبصير نقل شده كه آن را ذكر مي كنيم:

ابوبصير مي گويد: خدمت امام جعفر صادق عليه السلام رسيدم و گفتم: فدايت شوم، سؤالي دارم؛ آيا اينجا كسي نيست كه سخنان مرا بشنود؟

امام عليه السلام پرده اي را كه بين آن اتاق و اتاق مجاور آويخته شده بود كنار زد و بررسي كرد و سپس به من فرمود:«اي ابومحمد! هر چه مي خواهي بپرس.»

گفتم: فدايت شوم، شيعيان تو طي احاديثي مدعي اند كه رسول خدا صلي الله عليه و آله بابي از علم


به روي علي عليه السلام گشوده است كه از آن هزار باب ديگر گشوده مي شود (آيا چنين است؟)

امام عليه السلام در پاسخ فرمود: اي ابومحمد، ما جامعه داريم و آنها چه مي دانند كه جامعه چيست؟»

پرسيدم: فداي تو گردم، جامعه چيست؟ امام عليه السلام فرمود:«صحيفه اي است... كه همه ي مطالب آن يك به يك از دو لب مبارك رسول خدا صلي الله عليه و آله بيرون آمده و علي عليه السلام آن را به خط خود نوشته است. در آن صحيفه از هر حلال و حرامي، و از هر آنچه كه مردم به آن نياز داشته باشند، سخن رفته است، حتي ديه ي يك خراش سطحي بر پوست بدن!» [1] .

اين كتاب شريف بعد از علي عليه السلام نزد فرزندان آن بزرگوار بوده است و در عصر امام باقر عليه السلام و امام صادق عليه السلام به نحو گسترده مورد استفاده قرار گرفته و احكام و معارف اسلام توسط آن دو بزرگوار منتشر شده است. [2] .

بنابراين مطمئن ترين راه براي وصول به سنت پيامبر صلي الله عليه و آله، گرفتن معارف و احكام اسلام از اهل بيت بزرگوارش مي باشد؛ يعني از كساني كه براي حفظ سنت رسول خدا صلي الله عليه و آله جان خود را در طبق اخلاص نهادند و در اين راه به شهادت رسيدند. چنان كه امام هادي عليه السلام درباره ائمه عليهم السلام فرمود: «انتم الصراط الاقوم، و شهداء دار الفناء و شفعاء دار البقاء» [3] .

شما طريق محكم خدا، و شهيدان دنياي فاني و شفيعان دنياي باقي هستيد.

اهل بيت پيغمبر صلي الله عليه و آله چون در خانه آن حضرت صلي الله عليه و آله بزرگ شده اند به سنت او آگاه ترند و از آن جهت كه معصوم هستند در نقل آن كوچك ترين اشتباهي نمي كنند. به همين جهت شيعيان اهل بيت عليهم السلام معارف و احكام دينشان را از آنها اخذ نموده اند.


سيأتي علي امتي زمان لايبقي من القرآن الا رسمه و لا من الاسلام الا اسمه... [4] پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله


پاورقي

[1] اصول کافي، ص 345.

[2] به رواياتي که در اصول کافي ج 1، ص 345 و 347 و 349 آمده است مراجعه شود.

[3] زيارت جامعه کبيره.

[4] ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، شيخ صدوق، ص 301. پيامبر صلي الله عليه و آله فرمود: به زودي زماني بر امتم بيايد که از قرآن جز رسمش و از اسلام جز اسمش باقي نمي‏ماند.