بازگشت

سقيفه آغاز انحراف


با رحلت پيامبر خاتم صلي الله عليه و آله، جريان نفاق قدرت يافت و با استفاده از اوضاع آشفته سياسي و اجتماعي توانست خلافت را از جايگاه حقيقي خود خارج سازد و اهل بيت عليهم السلام را مهجور نمايد. مهجور شدن اهل بيت پيغمبر صلي الله عليه و آله منجر به مهجورين قرآن كريم شد. و هرچه از رحلت رسول خدا صلي الله عليه و آله گذشت به اين دو يادگار پيامبر صلي الله عليه و آله بيشتر ظلم شد، تا كار به جايي رسيد كه در 61 هجري فرزندان پيامبر صلي الله عليه و اله را در كربلا مظلومانه به شهادت رساندند.

ما معتقديم حادثه خونين عاشورا يكي از پيامدهاي تلخ سقيفه بني ساعده است. اگر حق علي عليه السلام غصب نمي گرديد هرگز بني اميه قدرت نمي يافتند و هيچ يك از جنايت ها و بدعت هايي كه تا سال 61 هجري پديد آمد به وجود نمي آمد و امام حسين عليه السلام و يارانش به شهادت نمي رسيدند.

مهيار ديلمي مي گويد:



فيوم السقيفه يابن النبي

طرق يومك في كربلا [1] .



يعني اي زاده مصطفي اين روز سقيفه بود كه راه كربلا را هموار كرد. و در شعر بعدي مي گويد: از آنجا كه حق علي و فاطمه عليهاالسلام زير پا نهاده شد تو را كشتند...

انحرافات فرهنگي و اجتماعي از آنجا آغاز شد كه علي عليه السلام، مفسر و مبين قرآن كريم از امامت و رهبري كنار گذاشته شد و كساني زمامداري جامعه نوبنياد اسلامي را به عهده


گرفتند كه به هيچ شايستگي آن امر را نداشتند.

امام علي عليه السلام در انتقاد خود از امت اسلامي به اين حقيقت تصريح مي كند و مي فرمايد:«اي امت سرگردان، بعد از پيامبر خود، اگر آن كسي كه خدا مقدم داشته است، مقدم مي داشتيد و حكومت و ولايت را آن چنان كه خدا مقرر فرموده بود رعايت مي كرديد، يك دوست خدا درمانده نمي گرديد و دو نفر در علم احكام اختلاف پيدا نمي كردند و در امر خداوند در هيچ چيز، امت دچار نزاع نمي گشت. آگاه باشيد علم كتاب خداوند نزد ماست، پس بچشيد كيفر خود را كه درباره آن تقصير كرديد و در آنچه دست هايتان پيشاپيش آماده كرده است!» [2] همچنين مهيار ديلمي مي گويد:«روز سقيفه بار خيانت بر دوش كشيدند، باري كه عظمت كوه ها در برابر آن ناچيز است. و روز دگر باز آمدند كه بار از دوش بنهند، اما خطا قابل جبران نبود.» [3] .

به هر حال آنچه مسلم است اين است كه جريان سقيفه بني ساعده مهمترين عامل به وجود آورنده حادثه خونين عاشورا است. و به عنوان ريشه انحرافات و بدعتها بايد مورد بحث و بررسي قرار گيرد.


سيأتي علي الناس زمان لا ينال الملك فيه الا بالقتل و التجبر. [4] پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله


پاورقي

[1] الغدير، ج 4، ص 249.

[2] مراةالعقول لبيان ما في الکافي من اخبار الرسول صلي الله عليه و آله، محمد باقر مجلسي، بي‏نام، ج 4، ص 144.

[3] الغدير، علامه اميني، ج 4، ص 249.

[4] اصول کافي، ج 2، ص 91، دوره‏اي بر مردم پيش خواهد آمد که در آن، فرمانروايي جز از راه آدمکشي و زورگويي برتري‏جويي به دست نمي‏آيد.