بازگشت

آشنايي با تاريخ قمري


تاريخ هاي متعددي در ميان مردم جهان در گذشته رواج داشته و مورد استفاده ملتها قرار گرفته كه برخي از آنها به تدريج از ميان رفته و به بوته فراموشي سپرده شده اند ولي برخي از تاريخ هاي گذشته، همچنان در گذر زمان، استمرار يافته و حيات خويش را حفظ كردند و در عصر كنوني نيز به قوت خود باقي بوده و مورد استفاده ملتها قرار دارند.

تاريخ قمري كه از گردش ماه به دور زمين پديد مي آيد، از جمله تاريخ هايي است كه نسبتا عمري دراز پيدا كرده است.

اين تاريخ، گرچه پيش از اسلام نيز در ميان برخي از ملتها و امتها، از جمله عربها متداول بود، ولي پس از ظهور دين اسلام، به عنوان تاريخ رسمي اين دين درآمد و بسياري از احكام عملي و فقهي اسلام بر آن، مبتني شده اند. همانند روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان، به جاي آوردن اعمال حج در ماههاي حرام، ايام اعتكاف و غيره.

اين تاريخ، هم اكنون تاريخ مشترك قريب به يك ميليارد و پانصد ميليون تن از مسلمانان جهان مي باشد.

به تاريخ قمري، تاريخ هلالي نيز گفته مي شود. زيرا ماه (قمر) هنگامي كه يك دور خود را از هلال آغاز كند تا دورش به پايان برسد و به هلال بعدي وصل گردد، يك ماه پديد مي آيد و با دوازده بار تكرار اين چنيني، يك سال قمري شكل مي گيرد.

مدت هر ماه قمري عبارتند از: محرم، صفر، ربيع الاول، ربيع الثاني، جمادي الاولي، جمادي الثانية، رجب، شعبان، رمضان، شوال، ذي قعده و دي حجه.

مسلمانان صدر اسلام بنابر پيشنهاد اميرالمؤمنان حضرت علي بن ابي طالب عليه السلام و تصويب خليفه وقت، هجرت سرنوشت ساز پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم از مكه معظمه به مدينه منوره را مبدا سال قمري قرار داده اند. بدين جهت، تاريخ قمري را تاريخ هجري قمري ناميده اند.

نزديك ترين تاريخ به تاريخ قمري، همان تاريخ هجري شمسي است كه بر اساس گردش زمين به دور خورشيد، به مدت 365 روز و 6 ساعت طول مي كشد.

مبدا تاريخ هجري شمسي، نيز هجرت پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم از مكه معظمه به مدينه منوره است. اين تاريخ، هم اكنون تاريخ رسمي جمهوري اسلامي ايران و برخي از ملت هاي اسلامي مجاور مي باشد.