بازگشت

انگيزه هاي سياسي


گفتيم كه او خود را امام و رهبر مردم مي داند پيشوا نگهبان و راعي مردم است، وظيفه دارد امت اسلامي را از خطرات و مفاسد دور دارد. او نيز چون پدرش خوفناكترين فتنه ها را براي مردم، وجود بني اميه مي داند كه فتنه اي است خزنده و تاريك [1] او مي خواهد اين فتنه را افشاء كند و فسق و فجورشان را علني سازد.

محور نهضت حسيني همين فساد علني دستگاه يزيد بود كه امام واژگون كردن آن را ضرور مي دانست. او لازم بود به مردم بفهماند كه اسلام آن آئيني نيست كه فردي چون يزيد رهبرش باشد، و زمام امت را او به دست گيرد و يا احكام اسلامي را او اجرا كند.

او و اتباعش كساني هستند كه اطاعت از شيطان مي كنند و از پيروي فرمان خدا سر مي پيچند، فساد را آشكار و حدود الهي را تعطيل مي كنند. اموال مسلمانان را بين خود قسمت، حلال خدا را حرام و حرام خدا را حلال مي كنند. [2] .

يزيد علنا شراب مي خورد و به تمسخر مي گفت اگر شراب در دين احمد حرام است من آن را براساس دين مسيح حلال كرده و مي نوشم.

- انگيزه اش مبارزه با كفر يزيد بود كه يزيد پس از شهادت حسين عليه السلام بصراحت آن را بروز داد و قبلا آن را مخفي مي داشت- او با گستاخي اعلام كرده بود كه نه وحي


مطرح است و نه خبري از بعثت و رسالت [3] .

او هم چنين در اين قيام، رسالت پاسداري از خون شهيدان را داشت و دفاع از حريم آنها را بر خود واجب مي دانست، زيرا كه تحولات و دگرگونيها سبب شده بودند كه خون آنها در حال پايمال شدن باشد و دشمن جو را مسموم كرده بود.

علي عليه السلام در خطبه اي فرموده بود: بخدا قسم بني اميه براي شما اربابان بدي هستند، دندان تيز خود را در جان شما فرومي برند و خونتان را ميمكند و... [4] .


پاورقي

[1] نهج‏البلاغه.

[2] احقاق الحق ج 11 ص 609.

[3] مقتل خوارزمي ج 2 ص 59.

[4] خطبه 93 نهج‏البلاغه.