بازگشت

معني عترت و نقل كلمات صاحب لسان العرب


ابن منظور در لسان العرب گويد: في حديث زيد بن ثابت قال قال رسول الله (ص): اني تارك فيكم الثقلين خلفي كتاب الله و عترتي فانهما لن يفترقا حتي يردا علي الحوض.

قال محمد بن اسحق و هذا حديث صحيح و رفعه نحوه زيد بن ارقم و أبوسعيد الخدري و في بعضها: اني تارك فيكم الثقلين كتاب الله و عترتي اهل بيتي فجعل العترة اهل البيت. و العترة ولد الرجل و ذريته و عقبه من صلبه فعترة النبي (ص) ولد فاطمه البتول عليهاالسلام. و عترته اهل بيته الاقربون و هم اولاده و علي و اولاده و المشهور المعروف [1] ان عترته اهل بيته و هم الذين حرمت عليهم الزكاة و الصدقة المفروضة و هم ذوالقربي الذين لهم خمس الخمس المذكور في سورة الانفال.

اين عبارات ملخص آنست كه در لسان العرب به عين اين الفاظ آمده است معلوم مي شود در ميان اهل لغت نيز (عترت) رسول الله (ص) عبارت از اولاد رسول الله (ص)از بتول الزهراء عليهاالسلام است و در حديث متواتر قطعي الصدور:

اني تارك فيكم الثقلين كتاب الله و عترتي اهل بيتي


كه عترت عبارت از اهل بيت است مراد از اين عترت كه عدل و مانند دو كفه ميزان و ترازو با كتاب خداوندي قرآن كريم با هم بوده و از يكديگر تا روز قيامت جدا نخواهند شد عبارت از ائمه ي معصومين عليهم السلام هستند كه با كتاب خدا تا روز قيامت با هم بوده و ابدا جدا نمي شوند زيرا كساني كه با كتاب خدا با هم باشند و از آن جدا نشوند قطعا بايد معصوم باشند و ائمه معصومند پس قرآن كريم هيچ وقت از آنها و آنها از قرآن جدا نمي شوند و عدل با كتاب خدا هستند و اگر در بعض اخبار عترت باعم از ائمه ي معصومين عليهم السلام تفسير و معني شده است منافات با معني عترت در حديث شريف متواتر مذكور ندارد.

و فرمايش محقق خونساري (ره): كه آل و اهل و عترت در احاديث مترادفند و به معناي يكديگرند صحيح است و وقتي كه مطلق گذاشته مي شود عبارت از عترت طاهره عليهم السلام اند و گاه مي شود كه در اعم استعمال شده است چنانچه گذشت.


پاورقي

[1] يعني مشهور در نزد عامه.