بازگشت

زيادتي سيد امين را كسي ديگر نقل كرده


و ناگفته نماند زيادتي را كه سيد امين عاملي (ره) نقل كرده سيد بزرگوار متفرد در نقل آن از عطيه نيست عين همان زيادتي را در ذيل روايت عطيه در جاي ديگر نيز نقل كرده اند چنانچه شيخ جليل شيخ حسين بن شيخ علي آل شيخ سليمان بلادي بحراني در كتاب «حديث الاربعين في ذكر مجي ء الامام زين العابدين و أهل بيته الي أرض كربلاء» ص 29 ط- نجف به سال: 1372 ه ق نقل كرده و از عطية «ابن عطية» تعبير آورده كه قطعا از غلط نسخه است و روايت را از كتاب بشارة المصطفي نقل كرده و همان ذيل را كه سيد امين (ره) نقل فرموده او نيز نقل نموده و در ص 30 گويد: فكأنني بزين العابدين و قد أقبل... الخ از قول او: فكأنني... الخ كلام صاحب كتاب است و در طبع اول كتاب ص 188 به اين مطلب اشاره كرده ام پس قول طرفدار شبهات كه نقل آن زيادتي به سيد امين عاملي (ره) اختصاص دارد غلط است و اين كه گفته: «در تظلم الزهراء و مصائب المعصومين و مفاتيح البكاء و ارشاد و لهوف و أبومخنف ندارد».


اگر آن زيادتي را در تظلم الزهراء و ارشاد و لهوف ندارد عيبي بر آن نمي رساند چون روايت عطية ميان روات از زمان قديم تقطيع شده مقداري از آن را در كتب مذكوره غير از ارشاد مانند لهوف نقل كرده اند بقيه را نقل نكرده اند ولي سيد امين عاملي (ره) و شيخ حسين بن شيخ علي بن شيخ حسن آل شيخ سليمان بلادي بحراني بر آن مطلع شده و نقل كرده اند و اثبات مقدم بر سكوت و ادعاي علم مقدم بر جهل است و اما كتاب مصائب المعصومين و مفاتيح البكاء و أبومخنف نزد اينجانب بقدر فلسسي و پشيزي ارزش و اعتبار ندارد تا نقل و عدم نقل آنها مورد اعتناء قرار گيرد زيرا اين جانب به آن قبيل كتابها ارزش و اعتبار قائل نيستم مانند نظائر آنها كه مشروحا در اين كتاب به اسامي عده ي زيادي از آنها اشاره شده است.

طرفدار شبهات گفته: احترام و اهميت روز اربعين به جهت آنست كه روز چهلم از شهادت سيدالشهداء (ع) است علل ديگر از آمدن جابر و يا اهل بيت به كربلاء تأثير ندارد.

اين ادعاء ارزش ندارد در جواب اين كلام بي اعتبار گفته مي شود: شما از كجا دانستيد كه آمدن جابر و اهل بيت و ملحق كردن سر اطهر امام (ع) در آن روز به جسد انور تأثير در اربعين قرار دادن آن روز ندارد در صورتي كه كلام بزرگان اسلام مقدم بر ادعاء شماست كه تصريح به تأثير كرده اند.

سيد علم الهدي (ره) و شيخ طوسي (ره) فرموده اند كه رأس اطهر


را در روز اربعين به جسد اطيب ملحق كرده اند و شيخ طوسي (ره) فرموده از آنست زيارت اربعين. و قول ابوريحان بيروني رياضي دان مشهور در اسلام گر چه در قولش متفرد است مقدم بر ادعاء شماست كه فرموده: در آن روز سر اطهر را به جثه ي انور ملحق نمودند و چهل نفر از اهل بيت امام (ع) او را زيارت كردند و از آنست زيارت اربعين. و سيد علامه ي امين عاملي (ره) فرموده: مشهور آنست كه خاندان رسالت در بيستم ماه صفر به كربلاء رسيده اند و زيارت اربعين كه از ائمه ي اهل بيت (ع) براي امام حسين عليه السلام وارد شده از آن جهت است- بعد استبعاد خود را- كه دليل نيست- بيان فرموده چون مرد علامه و بااطلاع بوده و مي دانست كه استبعاد دليل نمي شود بعد از آن از استبعاد جواب داده به نحوي كه در اين كتاب از ايشان نقل شده است.

پس آنچه در ميان شيعه مشهور است و غالبا مطلب مشهور مطابق واقع مي شود- اي بسا شهرت است كه اصل ندارد- و غالبا شهرت اصل دارد مقدم بر ادعاء طرفدار شبهات است.

چه پر واضح است كه ادعاء وي طرف مقايسه با فرمايش شيخ الطائفه ي طوسي (ره) نيست- حرفهاي طرفدار شبهات در مقابل تصريح شيخ (ره) اجتهاد در مقابل نص است كه به قدر پشيزي ارزش ندارد.

و عين كلمات شيخ رحمه الله و بزرگان ديگر مي آيد ان شاءالله تعالي.

اما ترتيب منازل از كوفه تا شام احدي از ارباب كتب مقاتل معتبره


و تواريخ مورد اعتماد به آن تصريح نكرده اند و آنچه طرفدار شبهات و ديگران در كتب مواعظ و منبريها ذكر كرده اند تماما مأخوذ از كتب مجعوله و ضعيفه و مجهول المؤلف مانند مقتل ابي مخنف و اسفرائني و از روي آنها نقشه هاي خيالي در هندوستان و پاكستان كشيده اند ابدا قابل اعتماد نيست چنانچه محدث محقق خياباني (ره) فرموده: «ترتيب منازل معلوم و مضبوط نيست» ج 4 تتمه ي محرم ص 283 بعد بدون مراعات ترتيب به وقائع بعض منازل اشاره كرده است.

چون طرفدار شبهات باكي از نقل از كتب ضعيفه ندراد و لذا به نقليات آنها در ترتيب منازل تمسك كرده و اغلب قريب به همان داستانها كه در كتب منبريها مانند بحرالمصائبها است در كتابش درج كرده و به نقشه هاي خيالي تمسك نموده است بلي آنهائي كه از جريانها و داستانهاي منازل از كتب معتبره مانند ارشاد شيخ (ره) و لهوف سيد (ره) و مثير الاحزان ابن نما (ره) و لواعج الاشجان سيد امين عاملي (ره) نقل شده باشد مورد اعتماد است.