بازگشت

اضطراب نقل در زخم برداشتن اميرالمؤمنين در احد


در نظر شيخ اعظم مفيد (ره) خبر وارد در جراحت ديدن اميرالمؤمنين عليه السلام در جنگ احد مضطرب است و خبري كه مضمونش اضطراب داشته باشد از حجيت ساقط و نزد شيخ اعظم مورد اعتماد نيست زيرا در آن اخبار در بعضي نقل شده كه بدن مبارك اميرالمؤمنين عليه السلام هشتاد جراحت برداشته بود و در بعضي هفتاد جراحت روايت شده و در


ديگري چنانچه در مجمع البيان طبرسي است شصت جراحت برداشته و در بعضي اخبار چنانچه در تفسير قمي (ره) نقل كرده نود جراحت است و قطب الدين راوندي (ره) در خرايج چهل جراحت نقل كرده و ابن شهر آشوب (ره) در مناقب شانزده جراحت نقل كرده ايضا در مناقب از كتاب ابان بن عثمان زياده از شصت جراحت نقل شده و با اين اضطراب در عدد جراحات چطور مي توان زخم برداشتن اميرالمؤمنين عليه السلام را در روز احد تصديق كرد چنانچه شيخ مفيد (ره) در قضيه ي تزويج عمر ام كلثوم دختر اميرالمؤمنين سلام الله عليه همين رويه را اتخاذ فرموده و چون روايت را در قصه ي تزويج نامبرده مضطربه ديده و لذا اعتماد نكرده و حديث تزويج مزبور را باطل دانسته است [1] .

محدث نوري (ره) فرموده: كه اختلافات در عدد جراحات آن حضرت در روز جنگ احد قابل جمع است به نحوي كه مخالفتي در اخبار نباشد و بايد در محل خود ذكر شود .

كاش به جمع ميان آن اخبار در همين جا متعرض مي شد و لابد بايد بفرمايند كه عدد مفهوم ندارد شانزده جراحت هشتاد را نفي نمي كند بلي درست است كه مفهوم عدد حجت نيست ولي اضطراب روايت در جاي


خود باقي مي ماند و آن را موهون مي سازد و اضطراب از بين نمي رود و از اعتبار ساقط مي كند شانزده با نود و چهل با هشتاد چه مناسبت دارد پس چه جهت داشته كه عدد جراحات اين اندازه با اضطراب بدون ضبط نقل شده است؟

محدث نوري (ره) از كتاب اختصاص شيخ مفيد (ره) نقل كرده كه روايت فرموده كه چون آن حضرت از جنگ احد برگشت هشتاد جراحت در بدن مباركش بود و فتيله ها را چون در زخمي داخل مي كردند از زخم ديگر بيرون مي آمد و آن جناب مانند گوشت جويده شده بود و بر روي پوستي جنابش را گذاشته بودند [2] .


پاورقي

[1] بحارالانوار ص 107 مجلد 42 طبع جديد از اجزاء 8 جزء از مجلد تاسع. عين عبارات شيخ مفيد (ره) در اضافات کتاب نقل خواهد شد به تعليقات رجوع شود.

[2] لؤلؤ مرجان ص 161.