بازگشت

راي (لجنه ي ثقافه ي كربلاء) در تعيين مرقد


و براي(لجنه ي ثقافت ديني در كربلاء)رأي مخصوصي درباره ي دفن شدن زينب كبري

عليهاالسلام در مصر يا در شام يا در مدينه ي منوره است كه اجمال آن با ترجمه به فارسي به طور اجمال و خلاصه نقل مي شود: عدد (12) از دوره ي اولي از كتاب«اجوبة المسائل الدينية في كربلاء»ص 15 س 5 سؤال 2 كدام از دو قبر صحيح است به زينب كبري عليهاالسلام نسبت داده شود؟ مرقدي كه در مصر است يا آن كه در شام مي باشد؟ (ج): كسي كه به تواريخ رجوع كند سه فقره از مراقد مي يابد كه نسبت هر سه به سيده زينب كبري بنت امام أميرالمؤمنين عليه السلام داده مي شود و هر سه نسبت صحيح است و أميرالمؤمنين عليه السلام را سه دختر بوده و نام هر يك از آنها زينب و كنيه شان ام كلثوم است. 1- زينب كنيه اش ام كلثوم خواهر ابويني سيدالشهداء عليه السلام است و ديوار بر وي ساقط شد و وفات يافت و امام حسين عليه السلام به وي نماز خواند و در مدينه ي منوره دفن شد [1] .


2- زينب كنيه اش ام كلثوم او نيز خواهر ابويني سيدالشهداء عليه السلام بوده و او معروف(به زينب وسطي)است چنانچه زينب اولي معروف به كبري است و اين زينب وسطي را پسر عمويش عبدالله بن جعفر طيار تزويج كرده و آن بانوي عصمت [2] با فرزندانش محمد و عون در حضور برادرش امام حسين عليه السلام در كربلاء بود و اوست امور عائله امام عليه السلام را در سفر كوفه و شام اداره مي نمود و وقتي كه به مدينه برگشت مصادف با عام مجاعه در حجاز شد و با زوجش به شام سفر كرد و در راه مريض شد و در خيمه ي زوجش در دمشق وفات يافت و در آنجا دفن گرديد و لذا در سنگ قبرش نوشته اند: هذا قبر زينب الوسطي بنت علي ابن


ابيطالب عليه السلام. و اوست كه بعد از وفات خواهرش زينب كبري مشهور به كبري شد نسبت به زينب صغري كه عبارت از زينب سومي است كه ذكر مي شود: 3- زينب كنيه اش ام كلثوم است و مادرش غير از مادر سيدالشهداء عليه السلام است و او را شيخ مفيد(ره)در ارشاد ذكر كرده و با برادرش سيدالشهداء عليه السلام در كربلاء و با اسراء در سفر كوفه و شام بود و در افراد خاندان امامت بر شهادت امام حسين عليه السلام از گريان ترين اشخاص بشمار مي رفت و بعد از وقعه ي حره و مباح كردن يزيد جان و مال مردم مدينه او اقامه ي نوحه و ماتم به برادرش مي كرده و ظلم و ستم يزيد را اشاعه مي داد و عامل يزيد در مدينه به وي نوشت اگر تو استقرار سلطنت خود را در حجاز خواسته باشي لازم است زينب را از مدينه اخراج نمائي و يزيد امر به خارج كردن وي از مدينه به مصري كرد و عامل گمان كرد كه مصري كه مركزش قاهره است آنجا را اراده كرده و زينب داخل مصر شد و در غره شعبان 65 وارد گشت و وقتي كه به مصر رسيد اهل مصر احترامش كردند و با تجليل در خانه ي والي مصر مسلمة بن مخلد انصاري وارد نمودند و زينب از زحمات سفر شكايت داشت و مريض بود و او را اجل در آنجا درك كرد و در همان جا دفن شد.


پاورقي

[1] چنانچه در علم امام(ع)ص 287 از وسائل الشيعة شيخ حر عاملي قدس‏سره نقل شده در روايت عمار است: اخرجت جنازة ام‏کلثوم بنت علي و ابنها زيد بن عمر و في الجنازة الحسن و الحسين و عبدالله بن عمر و عبدالله بن عباس و ابوهريره فوضعوا جنازة ممايلي الامام و المرأة ورائه و قالوا هذا هو السنة. ولي تزويج عمر ام‏کلثوم را محل شبهه و اختلاف است که موضوع تحقق يافته يا نه؟ کساني که جزم به وقوع موضوع مي‏کنند سخت در اشتباهند چنانچه تحقيقش خواهد آمد.

[2] در ملحقات به کتاب ترجمه‏ي علم امام(ع)با شواهد و قرائن آشکار تحقيق کرده‏ام که مراد از ام‏کلثوم که شب نوزدهم ماه مبارک رمضان امام أميرالمؤمنين عليه‏السلام در خانه‏ي آن دخترش بود عبارت از زينب کبري عليهاالسلام عيال عبدالله بن جعفر طيار مي‏باشد و به وي مهمان بود رجوع شود به کتاب علم امام(ع)ص 221.