بازگشت

احاديث و فضيلت زيارت قبر


اتخذ الله أرض كربلاء حرما آمنا مباركا قبل أن يخلق الله أرض الكعبة و يتخذها حرما (علي بن الحسين سجاد) [1] .

خلق الله تبارك و تعالي أرض كربلاء قبل أن يخلق الكعبة بأربعة و عشرين ألف عام و قدسها و بارك عليها فما زالت قبل خلق الخلق مقدسة مباركة، و لا تزال كذلك حتي يجعلها الله أفضل أرض في الجنة و أفضل منزل و مسكن يسكن الله فيه أوليائه في الجنة. (امام محمد باقر) [2] .



فيا كربلا كهف الاباء مجسما

و يا كربلا كهف البطولة و العلا



و يا كربلا قد حزت نفسا نبيلة

و صيرت بعد اليوم رمزا الي السما



و يا كربلا قد صرت قبلة كل ذي

نفس تصاغر دون مبدء لها الدنا



و يا كربلا قد حزت مجدا موثلا

و حزت فخارا ينقضي دونه المدي



فخار لعمري سطرته ضحية

فكان لمعي المجد اعظم مجتلي



فللمسلم الاسحي شعار مقدس

هما قبلتان للصلوة و للإبا [3] .



در پيشگاه عقل و علم، ارزش و اهميت هر كار نسبت مستقيمي با اثر آن در جامعه دارد. هر چه و هر كه در اجتماع بيشتر از نظر خدمات عمومي مؤثر باشد، ارج و


ارزش بيشتري دارد، و توجه بيشتر مردم به او جلب مي گردد، اين سنت طبيعي بشر است كه افراد در مقابل احسان و خدمت قهرا خاضع و خاشع مي گردند، از يك سيگار تلخ گرفته تا يك كام شيرين كردن و يك فرد را به خانواده رسانيدن، و شغل و كسب و خانه و زندگي و زن و فرزند بخشيدن، همه ي اين مراتب در خور يك نوع تشكر و امتنان قلبي است.

وقتي كه اين خدمات از امور مادي به شئون معنوي برسد و فردي فرد ديگري را به وظيفه اي آشنا سازد يا به تربيت روحاني او همت گمارد، در اين مواقع نمي توان ارزش و قيمتي براي اين خدمت در نظر گرفت. تربيت روحاني و رشته ي عقلاني كه غايت و نتيجه ي زندگي است، گرانبهاترين خدمت اجتماعي و پرارزش ترين مدارج ارتقاء آدميت است.

هر حيوان اعم از پرنده يا چرنده، هر قدر نسبت به آدمي ابراز علاقه و وفاداري كند، بي جهت نيست بلكه به نسبت محبتي است كه از او ديده، و به همين ميزان انسان مفتون احسان است، و ابراز احساسات مردم نسبت به اشخاص بسته به ميزان علاقه و پذيرائي مادي و معنوي افراد است.

عالي ترين درجه ي اعتلا و خدمت به خلق آن است كه روح آدميان را از حضيض مذلت و خواري علايق مادي، نجات بخشوده به عالم وسيع روحانيت و رقاء عقلاني رهبري و هدايت نمايند؛ اين خدمت ارجمندرين خدمات اجتماعي است، و مصداق اتم و اكمل اين خدمت را حضرت ابي عبدالله الحسين «عليه السلام» براي نجات افكار و عقايد مسلمين خصوصا و بشر عموما نشان داد، و يك جنبش ديني و حركت فكري در مردم جهان به وجود آورد، و به همين نسبت خدمت بزرگ او كه در بالاترين طبقه ي خدمات عاليه ي بشري قرار گرفته.

ثواب زيارت قبر او در راقي ترين درجه ي ثواب قرار دارد، جالبترين صفحات


تاريخ از نظر روان شناسي، ثواب قبر سيدالشهداء «عليه السلام» است كه عقل و خرد در آن حيران مانده، به همان نسبت كه در كار حسين واله و مبهوت گشته، و لذا اخبار و احاديث صحيح متواتر مشهور و معروف در فضيلت زيارت سيدالشهداء از حد بيرون است و تا آنجا كه براي هر كسي زيارت حسين «عليه السلام» را به سر حد وجوب رسانيده اند، آن هم در هر سال نه در هر عمر يك بار. و سبب اين تأكيد تنها توجه دادن مردم به تدريس فضيلت و اخلاق و فداكاري در راه احياي شريعت اسلام و زنده نگاه داشتن احكام آسماني و سوق دادن مردم به كمال و فضيلت اخلاقي است.

قال أبوجعفر «عليه السلام» لمحمد بن مسلم: مروا شيعتنا بزيارة قبر الحسين بن علي «عليه السلام» فان اتيانه مفترض علي كل مؤمن يقر للحسين «عليه السلام» بالامامة من الله جل و عز.

حضرت امام محمد باقر «عليه السلام» به محمد بن مسلم فرمود: مي روند دوستان ما به زيارت قبر حسين «عليه السلام» و اين فريضه است بر هر مؤمن كه اقرار به امامت آن حضرت مي نمايد و او را منصوب از حق داند.

قال أبوعبدالله جعفر بن محمد الصادق «عليه السلام»: لو ان أحدكم حج ثم لم يزر الحسين «عليه السلام» لكان تاركا حقا من حقوق رسول الله لأن حق الحسين «عليه السلام» فريضة من الله واجبة علي المسلم.

اگر يكي از شماها تمام عمر حج خانه ي خدا كند و زيارت امام حسين ننمايد، حقي را از حقوق رسول خدا ترك كرده، زيرا زيارت حسين حقي است واجب بر هر مسلمان.

در يك روايت مي فرمايد: كسي كه به زيارت قبر حسين «عليه السلام» نرود و گمان كند از شيعيان ماست به اشتباه افتاده، و در بهشت هم مهمان اهل بهشت خواهد بود.

در يك روايت به ابان بن تغلب مي فرمايد: زائر حسين به هر قدمش يك حسنه در


نامه ي عملش ثبت مي شود و يك سيئه محو مي گردد.

در روايتي مي فرمايد: زائر حسين در امان است روزي كه همه ي مردم از فزع آن روز در خوف و وحشت هستند.

در روايتي مي فرمايد: زائر حسين روز قيامت در زير سايبان حسيني در گوشه ي عرش الهي جا دارد.


پاورقي

[1] کامل الزياره ص 268.

[2] کامل الزياره ص 270.

[3] اثر منظوم استاد الجليل عبدالله العلائلي مصري صاحب کتاب «سمو المعني في سمو الذات» چاپ مصر.