بازگشت

عاشورا در عصر فاطميين


عاشورا نفوذ و تأثير خود را از عربستان، عراق، كوفه، بصره، ايران، مدينه و مكه توسعه داد تا به مصر و شرق اقصي و اندلس و اروپا كشيد. مقريزي مي نويسد: فاطميين روز عاشورا را روز رسمي ماتم حسيني «عليه السلام» اعلان كردند، و قبايل بزرگي با گاو و گوسفند و شتر قرباني اطراف قبر ابي عبدالله «عليه السلام» را مي گرفتند، و آنجا اين حيوانات را قرباني مي كردند و بين فقراء و بينوايان تقسيم مي كردند، و به گريه و زاري اطراف قبر شهدا تجديد مجد و عظم آل محمد «صلي الله عليه و آله و سلم» را نموده. در تمام دوران حكومت فاطميين عاشورا روز رسمي ماتم بود، و هر كه مي توانست در كربلا اين عمل را انجام مي داد، و اگر نمي توانست، در وطن و خانه ي خود انجام مي داد.

مقريزي مي نويسد: در زمان المعز لدين الله سال 363 روز عاشورا تمام فاطميين و شيعه كنار قبر كلثوم و نفيسه در مصر تجمع كردند، مردان آنها به انشاء قصايد و مراثي و زنان به نوحه و زاري و عزاداري پرداختند، و مبلغ بي حساب در آن شب و روز شربت و طعام تهيه كرده، به پاس تشنگي حسين «عليه السلام» و گرسنگي اصحابش بين مردم تقسيم و توزيع مي كردند، و اين سنت تا دولت اخشيديه و كافوريه ادامه داشت.

مسيحي مي نويسد: در سال 396 در مصر امر كردند كليه ي بازارها و دكاكين و كسبه تعطيل عمومي كردند، و در مسجد جامع قاهره در محل رأس الحسين «عليه السلام»


و زينبيه اجتماع بسياري نموده و رسما لباس ماتم پوشيدند.

ابن مأمون در سال 515 از موقوفات و صدقات كشور مصر، روز عاشورا را روز تعطيل رسمي و توزيع صدقات قرار داد.