بازگشت

آرامگاه شهربانو كجاست؟


ترديدي نيست كه حضرت علي بن الحسين از شهربانو ملكه ي ايراني در سال 38 هجري متولد شده، و شهربانو در همان سال در مدينه وفات كرده و مدفون شده است. نويسنده معتقد است كه چون حضرت اميرالمؤمنين «عليه السلام» از سال 36 تا چهل، مركز خلافت را از مدينه به كوفه انتقال داد و اقوام و خويشان او همه در كوفه بودند و آن روز كوفه چهارصد هزار ايراني داشته، اما شهربانو به جهت حمل در مدينه مانده. و پس از وضع حمل به كسالت ممتدي كه به مرگ او منتهي شده رحلت كرده، و بايد قبرش در مدينه باشد، زيرا اختلافي نداريم كه تولد علي بن الحسين «عليه السلام» در مدينه بوده است.

و اين عروس اميرالمؤمنين علي بن ابي طالب «عليه السلام» و زن امام حسين كه مورد توجه همه ي مردم صحابي بوده كاملا مورد احترام بوده، و حتما قبرش هم در مدينه مزار عمومي قريش بوده است، و جاه و جلالي داشته. و هيچ شكي نيست كه شهربانو در كربلا نبوده، و به هيچ وجه اسم و نامي و اشاره و نشاني و ذكري در مجاري تاريخ كربلا ندارد. در جريان اسارت اهل بيت به كوه و دمشق و مراجعت آنها به مدينه هم هيچ نامي از او برده نشده. و ياللعجب از بافته هاي بي اصل برخي كه او را فراري به ايران دانسته و در يك فرسخي تهران كوهي را كه در آن مقبره و مزاري است نسبت بدو مي دهند.

آنچه كه مسلم است از خاندان سلطنتي ايران زني به اين لقب بوده، به عللي كه بر


ما مخفي است متواري شده يا پناه به كوه برده و در آنجا به خاك سپرده، و شايد بنابر تحقيق يكي از فضلاي زردشتي او زن يا خواهر يا دختر اسپهبد يزدگرد يكم پسر شهريار پسر اردشير تاج الدوله كه از پادشاهان گروه سوم باندويه ي طبرستان به نام كمينخواريه بوده كه در سال 697 -670 هجري در آمل پادشاهي مستقلي داشته است. [1] .


پاورقي

[1] نقل از هوخت به قلم اردشير برزگر.

کتبي که از شهربانو نام برده و مورد استفاده‏ي ما قرار گرفته، عبارت است از: المعارف ابومحمد عبدالله ابن‏قتيبه دينوري همداني متوفي 276 ه؛ الکافي ابوجعفر محمد بن کليني بغدادي متوفي 328 ه؛ مقاتل الطالبين حمزه‏ي اصفهاني متوفي 360 ه؛ تاريخ بلعمي ابوعلي محمد متوفي 380 ه؛ مناقب ابن‏شهرآشوب متوفي 558 ه؛ وفيات الاعيان ابن‏خلکان متوفي 681 ه؛ تاريخ ابن‏خشاب متوفي 648؛ کشف الغمه علي بن عيسي الاربلي تأليف 687 ه، قرن هفتم؛ حبيب السير خواندمير متوفي 947؛ بحارالانوار مجلسي متوفي 1110؛ مجالي المؤمنين قاضي نورالله شوشتري شهيد 993 - 1010 ه؛ مشکوة الادب ناصري عباسقلي‏خان سپهر؛ ناسخ التواريخ ميرزا تقي‏خان؛ لسان سپهر؛ الکامل عزالدين بن اثير متوفي 630 ه؛ منتخب التواريخ حاجي محمد هامش خراساني متوفي 133؛ تاريخ طبرستان ميرظهيرالدين مرعشي آملي متوفي 881 ه؛ رياض الشهداء حاجي محمد حسن قزويني ص 347؛ سيد نعمت الله جزايري در شرح تهذيب.