بازگشت

فضائل سيدالشهداء


در فضيلت حضرت ابي عبدالله احاديث مرويه بسيار و بي شمار و مورد اتفاق فريقين است كه نقل آن براي ما در اين كتاب با اختصار، منافات دارد معذلك به حكم «ما لا يدرك كله لا يترك كله» آب دريا را اگر نتوان كشيد - هم به قدر تشنگي بايد چشيد. اهم احاديث مورد اتفاق شيعه و سني را نقل مي كنيم: ترمذي از يعلي بن مرة نقل كرده:

قال: قال رسول الله «صلي الله عليه و اله و سلم»: حسين مني و أنا من حسين، أحب الله من أحب حسينا، حسين سبط من الأسباط. [1] .


قال ابن عمر: قال النبي «صلي الله عليه و اله و سلم»: هما ريحانتاي من الدنيا. يعني الحسن و الحسين. [2] .

قال رسول الله «صلي الله عليه و آله و سلم»: الحسن و الحسين سيدا شباب أهل الجنة.

عن زيد بن أرقم: ان رسول الله «صلي الله عليه و آله و سلم» قال لعلي و فاطمة و الحسن و الحسين: أنا حرب لمن حاربكم و سلم لمن سالمكم. [3] .

پيغمبر «صلي الله عليه و آله و سلم» درباره ي علي و فاطمه و حسن و حسين فرمود: هر كس با آنها جنگ آورد، من با او به جنگ مي خيزم؛ و هر آن كه تسليم آنها شود، من با او سر آشتي دارم.

عن اسامة بن زيد، قال: رأيت النبي و الحسن و الحسين علي وركيه فقال «صلي الله عليه و اله و سلم»: هذان ابناي ابنتي اللهم اني أحبهما و أحب من يحبهما. [4] .

اسامه گويد: ديدم پيغمبر «صلي الله عليه و آله و سلم» حسن و حسين را روي زانوهاي خود نشانده و سر بلند كرد گفت: خدايا! من اينها را دوست دارم و مسئلت دارم كه تو آنها را و دوستانشان را دوست داري.

سئل رسول الله «صلي الله عليه و آله و سلم»: أيما أهل بيتك أحب اليك؟ قال «صلي الله عليه و آله و سلم»: الحسن و الحسين.

از پيغمبر «صلي الله عليه و آله و سلم» پرسيدند: كداميك از اهل بيت خود را بيشتر دوست داري؟ فرمود: حسن و حسين را.


شيخ طوسي از حذيفه نقل مي كند كه: پيغمبر «صلي الله عليه و اله و سلم» فرمود: فرشته اي بر من نازل شد كه تا آن وقت به زمين نيامده بود، سلام كرد، و بشرني ان ابنتي فاطمة سيدة نساء أهل الجنة و ان الحسن و الحسين سيدا شباب أهل الجنة. [5] .

شيخ طبرسي نقل مي كند كه پيغمبر «صلي الله عليه و آله و سلم» فرمود: روز قيامت عرش خدا را به نور حق زينت مي كنند، حسن طرف راست و حسين طرف چپ عرش قرار خواهند گرفت.

شيخ مفيد روايت مي كند كه:

قال رسول الله: ان الحسن و الحسين شنفا العرش و ان الجنة قالت: يا رب! أسكنتني الضعفاء و المساكين، فقال لها الله تعالي: ألا ترضين اني زينت أركانك بالحسن و الحسين؟ فماست كما تميس العروس. [6] .

پيغمبر «صلي الله عليه و اله و سلم» فرمود: حسن و حسين گوشواره هاي عرش الهي هستند. بهشت به خالق خود گفت: ضعفا و مساكين را در من جا مي دهي؟ خطاب شد: مگر خوشنود نيستي كه حسن و حسين اركان تو هستند. بهشت بر خود بدين بشارت باليد و مانند عروسان مفاخره كرد.

شيخ مفيد در «ارشاد» روايت كرده كه: پيغمبر «صلي الله عليه و آله و سلم» فرمود: «ابني هذين ريحانتي من الدنيا». [7] .

ابن جوزي نقل كرده كه:

ان رسول الله أخذ بيد الحسن و الحسين و قال: من أحبني و أحب هذين


و أباهما كان معي في درجتي يوم القيامة. [8] .

رسول خدا «صلي الله عليه و اله و سلم» دست حسنين را گرفت فرمود: هر كه من و اين دو پسر و پدرآنها را دوست دارد، روز قيامت در صف من قرار خواهد گرفت.

عايشه روايت كرده: يك روز صبح، حسن و حسين و فاطمه و علي «عليهم السلام» در زير عباي پيغمبر «صلي الله عليه و اله و سلم» جمع شدند آنگاه رسول خدا «صلي الله عليه و اله و سلم» فرمود:

«انما يريد الله ليذهب عنكم الرجس أهل البيت و يطهركم تطهيرا». [9] .

ابن عبدالبر «استيعاب»، «نهج الحق»، ابوالفرج در «اغاني»، شيخ طوسي در «امالي» از ام سلمه و ابي سعيد خدري در «تفسير»، و ابن حجر در «صواعق» و محمد بن جرير طبري در «تاريخ» و «تفسير»، طبراني و مسلم، اربلي در «كشف الغمة»، احمد بن حنبل در «مسند» از ام سلمه، محمد بن طلحه شافعي در «مطالب السئول»، ابن جوزي در «تذكرة الخواص»، علامه مجلسي در «بحارالانوار»، صدها حديث و روايت نظير و مشابه آن را درباره ي فضيلت حضرت سيدالشهداء عليه السلام نقل كرده اند.


پاورقي

[1] فصول المهمه ابن‏صباغ ص 135؛ مطالب السئول محمد بن طلحه‏ي شافعي ص 69؛ معارف ابن‏قتيبه ص 93.

[2] صواعق ابن‏حجر؛ تذکره‏ي ابن‏جوزي ص 140.

[3] مصابيح الاخبار به نقل قمقام ص 44.

[4] مطالب السئول ص 71.

[5] امالي شيخ طوسي.

[6] ارشاد مفيد ص 177.

[7] ارشاد مفيد ص 176.

[8] تذکرة الخواص ص 262؛ کشف الغمه ص 175.

[9] مصابيح الاخبار به نقل قمقام ص 43؛ شرف المؤبد نبهاني ص 78.