بازگشت

آمدن اهل بيت به كربلا و اقامه عزا در نزد قبر سيدالشهداء


از نقل «سيد بن طاووس» در لهوف دانسته مي شود كه خانواده امام شهيد، پس از مراجعت از شام، اول به زيارت قبر حسين آمدند و در همان زمان نيز كارواني از حجاز براي زيارت آمده بود. «جابر بن عبدالله انصاري» و جمعي از بني هاشم با خاندان امام شهيد مصادف و روبرو شدند و چند روز ماندند و اقامه ي مجالس سوگواري نمودند و زنان عرب كه در آن نواحي بودند نيز در آن مجالس شركت داشتند. [1] .

اين نقل با اعتبار مساعد است. زيرا اهل بيت امام نتوانستند در كربلا عزاداري كنند و بدن هاي قطعه قطعه شده را وداع و دفن نمايند، و در اين موقع كه آزاد شدند چگونه جبران گذشته نمي نمايند. آنان كه در منزل يزيد مجالس سوگواري و عزا بپا مي كنند، چگونه از زيارت قبر حسين و شهدا و اقامه عزا در نزد خاك آن بزرگان خودداري مي كنند؟ تسكين آلام داغ ديدگان به همين است كه بر سر آن خاك بيايند و گذشته را به ياد بياورند و در هر گوشه اي بنشينند و اقامه عزا بنمايند. جايي كه اميرالمؤمنين عليه السلام پيش از واقعه عاشورا به كربلا بيايد و گريه كند و بگويد: در اينجا


شتران بر زمين مي نشينند و در اينجا بارهاي خود را مي گذارند و در اينجا خونشان ريخته مي شود.

محمد بن عيسي عن القداح عن جعفر بن محمد عن ابيه قال: «مر علي عليه السلام بكربلا في اثنين من اصحابه قال: فلما مر بها ترقرقت عيناه للبكاء ثم قال: هذا مناخ ركابهم و هذا ملقي رحالهم و هيهنا تهراق دمائهم طوبي لك من تربة عليك تهراق دماء الاحبة» [2] .

چگونه امام سجاد عليه السلام بعد از واقعه كربلا به زيارت قبر پدر نيايد و يادي از ايام گذشته ننمايد؟ و همچنين زينب كبري عليهاالسلام و ساير خاندان، از زنان و دختران و خواهران حضرت سيدالشهداء؟ مگر ممكن است كه حسين عليه السلام را فراموش كنند و به زيارت او نيايند؟ در روايتي ديدم كه «ابوحمزه ثمالي» مي گويد: در مسجد كوفه بودم كه شخص غريبي آمد و مشغول نماز شد. چون حال خوشي داشت مجذوب او شدم. پس از نماز بيرون رفت. او را تعقيب كردم تا رسيد به جايي كه دو شتر و يك غلام حاضر بودند، از غلام پرسيدم: اين شخص كيست؟ گفت: علي بن الحسين عليهم السلام است رفتم نزديك و سلام كردم و گفتم: آقا اينجا كوفه است. ديدي كه كوفيان با پدر و جد تو چه كردند؛ پس چگونه به اهل كوفه اطمينان نمودي و به اين شهر وارد شدي؟ فرمود: براي زيارت قبر پدرم و نماز خواندن در مسجد كوفه آمده ام. [3] .

مقصود از زيارت پدر ظاهرا همان حسين بن علي عليهماالسلام است. اين مطلب هم قطعي است كه امام سجاد عليه السلام پدر را فراموش نكرده و مكرر به زيارت او مي آمده و البته به نحوي مسافرت نمي نموده كه در تواريخ ثبت گردد و خلاف تقيه شود.

از نقل سيد بن طاووس دانسته نمي شود كه زمان آمدن اهل بيت به كربلا در اربعين بوده، ولي در اربعين سال اول قطعا نبوده است.



پاورقي

[1] اللهوف، ص 225.

[2] قرب الاسناد، ص 26، ح 87.

[3] وسائل الشيعه، ج 3،کتاب الصلوة، ص 522، ب 44، ح 5.