بازگشت

چه كسي سر مطهر را آورد؟


درباره ي اينكه چه كسي سر حسين (ع) و ياران با وفايش را براي يزيد برد، سيره نويسان سه قول دارند:

الف - زحر بن قيس جعفي

نظر اغلب مورخان همين است. [1] مؤيد اين نظر نقل طبري از ابراهيم بن سعد است كه گفت: او به من خبر داد كه در هنگام مصاحبت زهير بن قين با حسين (ع) با او بود؛ و (امام) به او گفت: اي زهير! بدان كه قتلگاه من همين جا است؛ و زحر بن قيس سرم را از پيكر جدا مي كند و به اميد عطاي يزيد نزد او مي برد، اما چيزي به وي نمي دهد. [2] .

در اين كار ابو بردة بن عوف، طارق بن ابي ظبيان، و جماعتي از اهل كوفه نيز زحر بن قيس را همراهي مي كردند. شيخ مفيد گويد: پس از آنكه مردم از گرداندن سر شريف در كوفه فراغت يافتند، آن را به در قصر بازگرداندند. ابن زياد آن را به همراه سرهاي ياران امام (ع) به زحر بن قيس سپرد؛ و او را نزد يزيد بن معاويه - لعنت همه ي لعنت كنندگان زمين و آسمان بر آنان باد - فرستاد و ابا بردة بن عوف ازدي و طارق بن ابي ظبيان را نيز با جماعتي از كوفيان با او همراه كرد تا آنكه آنها را در دمشق نزد يزيد بردند. [3] .


ب - محفز بن ثعلبه ي عائذي

بلاذري بر اين مطلب تصريح كرده، گويد: عبيدالله بن زياد دستور داد تا كند و زنجير بر گردن علي بن الحسين (ع) انداختند و زنان و كودكان حسين (ع) را آماده كرد و سپس همراه محفز بن ثعلبه از قبيله ي عائذه ي قريش و شمر بن ذي الجوشن گسيل داشت. [4] .

از عوانة بن حكم نقل شده است كه گفت: حسين (ع) در كربلا به دست سنان بن انس كشته شد و خولي بن يزيد سرش را بريد و نزد ابن زياد برد. او نيز آن را به همراه محفز بن ثعلبه نزد يزيد فرستاد. [5] .

ج - عمر بن سعد

تنها كسي كه اين مطلب را ذكر كرده شبراوي است كه مي گويد: و گفته مي شود: آن كسي كه سر را به شام رساند عمر بن سعد بن ابي وقاص بود؛ و بر دست و گردن علي بن الحسين (ع) كند و زنجير بود. [6] .


پاورقي

[1] الارشاد، ج 2، ص 118؛ الفتوح، ج 2، ص 180؛ الکامل في التاريخ، ج 4، ص 83؛ البداية و النهاية، ج 8، ص 193؛ مقتل الخوارزمي، ج 2، ص 55؛ اعلام الوري، ص 248؛ جواهر المطالب، ج 2، ص 291.

[2] دلائل الامامة، ص 182، ج 97.

[3] الارشاد، ج 2، ص 118.

[4] انساب الاشراف، ج 3، ص 416.

[5] انساب الاشراف، ج 3، ص 416؛ تذکرة الخواص، ص 262؛ تسلية المجالس، ج 2، ص 372.

[6] الاتحاف بحب الاشراف، ص 55.