بازگشت

تلاش يكي از ياران امام براي كشتن غافلگيرانه ابن زياد


بـلاذري گـويـد: عـمـار بـن ابـي سـلامه دالاني درصدد بر آمد تا عبيداللّه زياد را هنگام حضور در ميان لشكرش در نخيله به قتل برساند، ولي موفق نشد. پس در انتظار ماند، تا آنكه به سپاه حسين (ع) پيوست و در ركابش كشته شد. [1] .


امـا ايـن تـلاش و پـنـهـان كـاري، هـنـگام عبور از دسته ها و پاسگاه هايي كه حركت راهيان كربلا را زير نظر داشتند، سودي نبخشيد. وي ناچار شد با يكي از پاسگاه هاي بزرگ، واقع بر پل صراة، كه فرماندهي آن را زجر بن قيس جعفي عهده دار بود، درگير شود. استاد مقرم مي نويسد: عبيداللّه بن زياد زجر بن قيس را به رياست يك گروه نگهباني با پـانـصـد سوار گماشت و فرمان داد كه بر پل صراة مستقر شود [2] و هر كس را كه به قصد حسين (ع) از كوفه بيرون مي رود مانع شود. هنگامي كه عامر [3] بـن ابـي سـلامة بن عبداللّه بن عرار دالاني بر وي مي گذشت، گفت: مي دانم كه آهنگ كجا داري، بـازگـرد! عامر بر او و يارانش حمله كرد و آنان را شكست داد و رفت هيچ يك از آنها در فكر نزديك شدن به او نبوده! او به كربلا رسيد و به حسين (ع) پيوست، تا آنكه همراهش كشته شد. وي در جنگها با اميرالمؤمنين (ع) حضور داشت. [4] .


پاورقي

[1] انساب الاشراف، ج 3، ص 388.

[2] صـراة (بـه فـتـح)، نـهـري اسـت کـه از نـهـر عـيـسـي از شـهـرکـي بـه نـام محول گرفته مي شود. با بغداد يک فرسخ فاصله دارد؛ و از نهرهاي فرات است. (ر.ک: وقعة صفين، ص 135، حاشيه).

[3] سـمـاوي نـام وي را چـنـيـن ضبط کرده است: عمار بن ابي سلامة بن عبداللّه بن عمران بن راس بن دالان، ابوسلامه الهمداني الدالاني، و بنودالان تيره اي از همدان هستند. (ر.ک: ابصار العين، ص 133).

[4] مـقـتـل الحـسـيـن، مـقـرم، ص 199 بـه نـقـل از کـتـاب الالکـليل همداني، ج 10، ص 87 و 101. در آنجا آمده است: «دالان تيره اي است از همدان، بنوعرار (به ضم عين) از آنهايند، و او عرار بن رؤاس بن دالان است....»