بازگشت

چرا جابر بايد نخستين زائر باشد؟


اگر حضرت امام سجاد عليه السلام و مردان بني هاشم و جابر بن عبدالله انصاري در يك روز، بلكه در يك وقت به زيارت قبر حضرت


امام حسين عليه السلام مشرف شدند، پس مناسب نبود كه جابر را نخستين زائر آن حضرت بدانند و آن را از مناقب وي شمردند. [1] .

- در پاسخ بايد بگوييم كه از ظهور كلام ابن طاووس فهميده مي شود كه جابر زودتر از كاروان اسيران شام به كربلا رسيده است:

فوصلوا الي موضع المصرع، فوجدوا جابر بن عبدالله الأنصاري و جماعة من بني هاشم و رجالا من آل رسول الله صلي الله عليه و آله قد وردوا لزيارة قبر الحسين عليه السلام، فوافوا في وقت واحد، وتلاقوا بالبكاء و الحزن و اللطم...؛

اهل بيت عليهم السلام به جايگاه شهادت امام حسين عليه السلام رسيدند، و جابر بن عبدالله انصاري و گروهي از بني هاشم و مرداني از آل پيامبر صلي الله عليه و آله را يافتند كه به زيارت قبر آن حضرت آمده اند. پس در يك وقت به هم رسيدند و به عزا و گريه و ناله ولطم پرداختند.... [2] .

مطابق اين عبارت هنگام ورود اهل بيت عليهم السلام به كربلا، جابر و همراهان در آن جا حاضر بودند و گويا جمله ي فوافوا في وقت واحد، ايشان را به اين شبهه انداخته است. با ملاحظه ي دو كلمه «فوصلوا» و «فوجدوا» در سياق كلام، اين عبارت ناظر به اجتماعشان در يك زمان و گريه وزاريشان است، نه آن كه اصل رسيدن همه ي آنان را در يك زمان برساند.

اگر پرسش اين گونه مطرح مي شد سزاوارتر بود: اگر جابر با ديگران از بني هاشم در كربلا حاضر بودند، پس چرا جابر را نخستين زائر آن حضرت دانسته اند؟


و پاسخ اين پرسش آن است كه:

1. ممكن است جابر پيش از ايشان به كربلا رسيده باشد و اين افراد پس از جابر وپيش از ورود اهل بيت عليهم السلام به كربلا رسيده باشند؛

2. شخصيت برجسته ي جابر، ديگران را تحت الشعاع قرار داده باشد؛

3. بنابر نظري كه اختيار مي كنيم، چنانچه اين افراد، هم زمان باجابر به كربلا رسيده باشند، باز جابر نخستين زائر است كه توضيح آن خواهد آمد.


پاورقي

[1] ر. ک: لؤلؤ و مرجان، ص 154.

[2] اللهوف، ص 225.