بازگشت

خطابات به انسان از طرف پروردگار


كيفيت اول: تفصيل امتثال خطابات و آن چند قسم است:

يكي خطاب به عبادت است كه خداوند معبود مي فرمايد: (يا ايها الناس اعبدوا ربكم الذي خلقكم) [هان اي مردم خداوندي را بپرستيد كه شما را آفريده است.] [1] . و مضمون اين خطاب بر زبان صد و بيست و چهار هزار پيغمبر(صلي الله عليه و آله) و اوصياء ايشان و جميع صلحا و ملائكه و حكما و عرفاء و اهل همه اديان جاري است، پس


ملاحظه نما خود را كه آيا عبادت نموده اي خدا را به نحوي كه مطابق واقع باشد به طريق ملل سابقه ي اين ملت كه خود را متدين به آن مي داني؟ پس ملاحظه نما زمان عبادتت را كه آيا در تمام عمر يا يكسال يا يكماه يا يك روز يا يك ساعت عبادت درست كرده اي، پس ببين كه از كدام قسم عباد هستي؟

يقين كه از عباد مكرمين نيستي، و نه از عباد مصطفين، و نه مخلصين، و نه از عبادي كه شيطان را برايشان تسلطي نيست، و نه از عباد مؤمنين، و نه متقين زيرا كه صفات ايشان در تو نيست، و نه از عباد مسرفين منيبين كه مخاطبند به: (لا تقنطوا من رحمة الله) [هرگز از رحمت خداوند نوميد نشويد] [2] . باز ملاحظه نما اين عبادتي كه مي كني نه از روي اخلاص است، مانند عبادت احرار و نه از ترس نار است، مانند عبادت عبيد، و نه به جهت شوق بهشت است مانند اجيران، و كاش ما اكتفاء مي نموديم به همين عبادت نكردن و عبادت نمي كرديم دشمن خدا را، و كاش اكتفاء به يك دشمن مي كرديم و عبادت نمي كرديم شيطان و هواي نفس و دنيا و درهم و غير آنها را، و كاش به يك قسم از عبادت أغيار اكتفا مي نموديم و جمع نمي كرديم بين انواع عباداتي كه تصور مي شود نسبت به اين دشمنان، چون حال خود را در قصور و تقصير شناختي، پس بدان كه ممكن است تو را، به سبب توسل به حسين (عليه السلام) داخل شوي در جميع اقسام عابدين، و عبادت كني به جميع اقسام عبادت، بلكه عبادت در طول عمر، و ممكن است كه به جميع مراتب عبوديت فائز شوي، پس قدر اين نعمت را بدان و بيان آن به چند مطلب است.


پاورقي

[1] سورة البقرة آيه 21.

[2] سورة الزمر آيه 53.