بازگشت

امر به معروف و نهي از منكر (2)


بسم اللّه الرحمن الرحيم

الحمد للّه رب العالمين، والصّلوة والسلام علي سيّد الانبياء والمرسلين، أبي القاسم محمد و علي آله الطيبين الطاهرين المعصومين. اللّهم كن لوليك الحجة بن الحسن صلواتك عليه و علي آبائه في هذه الساعة و في كل ساعة ولياً و حافظاً و قائداً و ناصراً و دليلاً و عيناً حتي تسكنه أرضك طوعاً و تمتعه فيهاً طويلاً. اسلام عليك يا اباعبداللّه و علي الارواح التي حلّت بفنائك.

شهادت مظلومانه سيدالشهداء عليه السلام و اهل بيت آن حضرت را به پيشگاه مقدس ولي عصر- عجل الله تعالي فرجه الشريف- مقام معظم رهبري، راجع تقليد و همه شيفتگان اهل بيت عليهم السلام تسليت عرض مي كنم، و اميدوارم خداي متعال در دنيا و آخرت دست ما را از دامان اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام كوتاه نفرمايد.

شب هاي گذشته بحث ما درباره امر به معروف و نهي از منكر بود. گفتيم با توجه به اين كه يكي از اهداف قيام سيدالشهداء (ع) امر به معروف و نهي از منكر معرفي شده است، پس چرا رفتاري كه حضرت (ع) در اين قيام انجام دادند با موازيني كه ما درباره ي امر به معروف و نهي از منكر مي شناسيم مطابق نيست. به عبارت ساده تر اقدام امام (ع) چگونه امر به معروف و نهي از منكري بود كه ما مشابه آن را در تاريخ سراغ نداريم و احكام آن را نمي دانيم؟ در جلسات قبل مقدمتاً در مورد اين كه بعضي از واژه ها گاهي به معناي عام و زماني به معناي خاص به كار مي روند توضيح مختصري عرض كردم. بر اين اساس و با توجه به موارد استعمال امر به معروف و نهي از منكر در قرآن كريم و روايات، به اين نتيجه رسيديم كه امر به معروف هم دو اصطلاح و معنا دارد، كه يكي از آن ها معناي خاص و ديگري عام است. معناي خاص امر به معروف و نهي از منكر همان معناي مصطلح است كه در رساله هاي عمليه مطرح گرديده، و براي آن نيز شرايطي ذكر مي شود. از جمله شرايط عمل به وظيفه امر به معروف و نهي از منكر


اين است كه خوف ضرر نباشد. اما امر به معروف و نهي از منكر معناي وسيع تري نيز دارد كه شامل احكام و عناوين ديگري مي شود و حتي در بعضي از موارد جهاد را نيز در بر مي گيرد. مثال هايي هم عرض كردم كه موارد استعمال گسترده امر به معروف و نهي از منكر را نشان مي داد. در اين جلسه مي خواهم اين موارد را دسته بندي كنم و در مورد احكام هر يك تا حدي كه توان گوينده و وقت مجلس اقتضا مي كند، توضيح مختصري بدهم.