بازگشت

اولين سري که بر نيزه رفت


ابن اعثم کوفي نقل مي کند که: عمر بن سعد، خاندان پيامبر خدا صلي الله عليه وآله وسلم را بر شتران برهنه و عريان سوار کرد و مانند اسيران به کوفه آورد، چون بدان شهر رسيدند، عبيدالله دستور داد تا سر مبارک امام حسين عليه السلام را بيرون برند و با اسيران به کوفه درآورند! پس آن سر مبارک را بر نيزه زدند و سرهاي ديگر را نيز، و پيشاپيش آنها سر مبارک امام را حرکت مي دادند تا وارد شهر کوفه شدند. آنگاه آن سرهاي پاک را در کوچه و بازار گردانيدند!

عاصم از زر [1] روايت نموده است که: اولين سري که در اسلام بر نيزه حرکت داده


شد سر حسين بن علي عليه السلام بود و هرگز آن تعداد زن و مرد گريان تا آن روز ديده نشده بود!

جزري گويد: اولين سري که در اسلام بر چوب حمل شد، به قولي سر حسين بود ولي قول صحيح آن است که اولين سري که بر ني زدند، سر عمرو بن حمق خزاعي است [2] [3] .


پاورقي

[1] عاصم بن ابي‏ النجود قاري معروف است از قراء سبعه که قرائت او را بر ديگر قراءات ترجيح داده‏اند و رسم قرآنهاي امروزي بر طبق قرائت اوست و او شاگرد زربن حبيش- به تشديد راء و ضم زاء آنگونه که مرحوم شعراني در حاشيه‏ي ترجمه‏ي نفس المهموم تصريح کرده و يا به کسر زاء که در استيعاب آمده است- و زر بن حبيش از اجلاء تابعين و از کبار اصحاب عبدالله بن مسعود و مردي عالم به قرآن بوده و از اميرالمؤمنين عليه‏ السلام قرآن را فراگرفته و در سال 83 در سن 120 سالگي از دنيا رفته. (ترجمه‏ي نفس المهموم 293؛ الاستيعاب 563 /2).

[2] عمرو بن حمق از اصحاب رسول خداست که بعد از صلح حديبيه به خدمت پيامبر آمده است و احاديثي را از رسول خدا حفظ کرده است. صاحب استيعاب مي‏گويد: در شام مسکن گزيد و سپس به کوفه منتقل شد و گروهي همانند جبير بن نفير و رفاعة بن شداد و ديگران از او نقل حديث کرده‏اند و او از شيعيان علي عليه‏ السلام (بلکه به نقل مفيد در اختصاص از اصفياء اصحاب علي است که در جمل و صفين و نهروان در رکاب آن حضرت بوده است) و او حجر بن عدي را در مبارزه با امويان ياري کرد سپس به موصل رفت، معاويه او را تعقيب کرده و در غاري نزديک موصل او را بقتل رسانيدند و سر او را بر نيزه زدند. (الاستيعاب 1173 /3).

[3] نفس المهموم 402.