بازگشت

دفن اجساد مطهر


در بعضي از مصادر آمده است: عده اي از قبيله ي بني اسد آمدند تا بدن مطهر امام عليه السلام و ياران را دفن نمانيد، اما چون معمولا بدنها سر نداشتند و حتي لباس آنها را ربوده بودند و بيشتر بدنها در اثر ضربات شمشير پاره پاره بود، قابل شناسائي نبودند و بني اسد متحير مانده بودند، در اين هنگام امام چهارم عليه السلام تشريف آورد و بدنها را به بني اسد معرفي نمود و خود به دفن بدن مطهر و مقدس پدر بزرگوارش اقدام کرد و در حالي که بشدت گريه مي نمود مي فرمود:

طوبي لارض تضمنت جسدک الطاهر، فان الدنيا بعدک مظلمة و الاخرة بنورک مشرقة، اما الليل فمسهد و الخزن فسرمد، او يختار الله لاهل بيتک دارک التي انت بها مقيم و عليک مني السلام يابن رسول الله و رحمة الله و برکاته.

آفرين بر آن زميني که پيکر پاک تو را در بر گرفته، دنيا پس از تو تاريک و آخرت به نور تو روشن است، ديگر شبها خواب ندارم و اندوهم را پاياني نيست تا اينکه خداوند اهل بيت تو را به تو ملحق گرداند و در مأواي تو جاي دهد، درود من بر تو اي فرزند رسول خدا و رحمت خداوند بر تو باد.

سپس روي قبر مطهر نوشت: «هذا قبر الحسين بن علي بن ابي طالب الذي قتلوه عطشانا غريبا».

آنگاه بدن مقدس حضرت علي بن الحسين (علي اکبر) عليه السلام را پائين پاي حضرت به خاک سپردند، و بعد به دستور امام عليه السلام شهداي اهل بيت عليهماالسلام را در نزديکي قبر امام


حسين عليه السلام در يک محل به خاک سپردند [1] ، و بني اسد همراه امام عليه السلام براي دفن قمر بني هاشم عليه السلام به طرف نهر علقمه حرکت کردند و بدن مطهر عباس بن علي عليه السلام را در همانجا که شهيد شده بود به خاک سپردند در اين هنگام امام سجاد عليه السلام و در حالي بشت گريه مي کرد فرمود:

علي الدنيا بعدک العفا يا قمر بني هاشم و عليک مني السلام من شهيد محتسب و رحمة الله و برکاته.

پس از تو- اي ماه بني هاشم- خاک بر دنيا ببارد، بر تو درود مي فرستم و رحمت خداوند را بر تو مي طلبم [2] [3] .


سپس بني اسد اصحاب را در يک محل دفن نمودند و حبيب بن مظاهر را همانجائي که اکنون هست (نزديک بالاي سر امام) دفن کردند به جهت شأن و مرتبه اي که در قبيله ي خود داشت، چون او از بني اسد و رئيس آنها بود [4] .

و در کامل بهائي آمده است: حر بن يزيد در همان محلي که مقتول شده بود، دفن گرديد و مي گويد: بني اسد بر ساير قبائل عرب فخر مي کردند به اينکه: ما بر حسين عليه السلام و اصحابش نمازگزارده و آنها را دفن نموديم [5] .


پاورقي

[1] ظاهرا هفده نفر بودند شامل برادران و فرزندان امام عليه‏ السلام و پسر عموهاي حضرت که در پايين پا دفن شده‏اند (ارشاد شيخ ‏مفيد 126 /2).

[2] حياة الامام الحسين 234 /3.

[3] بعضي از مورخين دفن امام عليه‏ السلام را به ديگران نسبت داده‏اند، مثلا گفته‏اند بني‏اسد امام را دفن کردند و يا غلام زهير و يا جمعي از يهوديان و يا... که عمدتا باطل است زيرا متولي کفن و دفن هر امامي، امام بعد از اوست. و در اين رابطه رواياتي در کافي و ديگر کتب حديث مذکور است.

از امام باقر عليه‏ السلام روايت شده است که: به صورت پنهاني حضرت علي بن الحسين عليه‏ السلام آمد و بر پدر نزرگوارش نماز خواند آنگاه او را دفن کرد. (جلاء العيون شبر 216 /2).

و اين مطلب از بيانات امام هشتم عليه‏ السلام نيز برمي‏آيد هنگامي که علي بن حمزه به امام عرض کرد: ما از پدران شما روايت کرده‏ايم که متولي امر امام بجز امام بعد از او نخواهد بود، حضرت رضا عليه‏ السلام به او فرمود: مرا خبر ده آيا حسين بن علي عليه‏ السلام امام بود يا اينکه امام نبود؟

علي بن حمزه گفت: آن حضرت امام بود.

امام رضا عليه‏ السلام فرمود: چه کسي متولي امر او بود و او را دفن نمود؟

علي بن حمزه گفت: حضرت علي بن الحسين عليه‏ السلام.

حضرت رضا عليه‏ السلام فرمود: علي بن الحسين در آن هنگام کجا بود؟ آيا او محبوس در دست عبيدالله بن زياد نبود؟!

علي بن حمزه گفت: علي بن الحسين عليه‏ السلام آمد و دشمنان اطلاع نداشتند و آن حضرت پيکر مطهر امام را دفن کرد و بازگشت.

حضرت ابوالحسن رضا عليه‏ السلام فرمود: همان کسي که علي بن الحسين عليه‏ السلام را قدرت داده است که به کربلا بيايد و جسد مطهر پدرش را دفن کند، به صاحب اين امر (امام وقت) قدرت داده است تا به بغداد آمده و امر امام و پدرش را عهده‏دار شود سپس بازگردد، با اين تفاوت که او در زندان و اسارت دشمن همانند علي بن الحسين نبوده است (بحارالانوار 270 /48).

[4] الامام الحسين و اصحابه 375.

[5] نفس‏المهموم 388.