بازگشت

حفظ قداست حرم


عقيصي مي گويد: حسين بن علي عليه السلام در حالي که با عبدالله بن زبير محرمانه سخن مي گفت، خطاب به مردم فرمود: ابن زبير مي گويد: کبوتري از کبوتران حرم باش! اما من دوست دارم به هنگام کشته شدن فاصله ام تا خانه ي خدا باندازه ي درازي دستم باشد که آن نزد من بهتر است از اينکه به مقدار يک وجب باشد! و در نزد من چنان است که اگر


در طف [1] کشته شوم بهتر از آن است که در حرم کشته شوم [2] .

و اين به خاطر حرمتي است که امام براي خانه ي خدا قائل است و براي حفظ اين حرمت و قداست معتقد است که بهنگام شهادت هر چه فاصله اش از حرم بيشتر باشد بهتر است.

ابن زبير گفت: اگر دوست داشته باشيد، من زمام امور مکه را در دست خواهم گرفت و اوامر شما را اجرا خواهم کرد ولي امام، اين پيشنهاد را نپذيرفت، و بعد با يکديگر مخفيانه صحبت کردند که ما نفهميديم در چه رابطه اي صحبت مي کردند، و در هنگام ظهر که مردم به طرف مني مي رفتند شنيديم که امام عليه السلام به طرف کوفه حرکت فرمودند [3] .

و در روايت ديگري آمده است: عبدالله بن زبير به امام حسين عليه السلام گفت: بسوي مکه رهسپار شو و در حرم اقامت گزين!

امام عليه السلام فرمود: اين کار ناروائي است و من آن را جايز نمي دانم، و اگر من بر تل اعفر [4] کشته شوم نزد من محبوبتر است از آنکه در مکه کشته شوم [5] .



پاورقي

[1] «طف» کنار دريا را گويند، و مراد از «طف» آن محلي است که حسين بن علي عليه‏ السلام در آن شهيد گرديد، و آنجا را «طف» مي‏نامند چون در کنار فرات واقع شده است. (مجمع البحرين 90 /5).

[2] کامل الزيارات 72.

[3] البداية و النهاية 179 /8.

[4] «تل» کومه‏اي از خاک را گويند که تپه ناميده مي‏شود، و «اعفر» تلي را گويند که خاک آن قرمز رنگ باشد، و اين اشاره به محل شهادت آن بزرگوار است که آن تل قرمز رنگ بوده است. و «تل اعفر» از جمله نامهايي است که به کربلا اطلاق شده است، و ظاهر اين است که «تل اعفر» علم براي کربلا نيست بلکه مراد، معناي وصفي آن است (الامام الحسين و اصحابه 205)؛ و به موضعي از بلاد ربيعه نيز «تل اعفر» گويند.

[5] کامل الزيارات 72.