بازگشت

حسرت زيارت


((هشام بن سالم )) از حضرت ابي عبداللّه (ع ) در حديثي طولاني نقل كرده كه شخصي نزد امام صادق (ع ) مشرّف شد و به آن جناب عرض كرد: اي پسر رسول خدا(ص ): آيا پدر شما را مي توان زيارت كرد؟ حضرت فرمودند: بلي ، علاوه بر زيارت نماز هم نزد قبر مي توان خواند، منتهي نماز را بايد پشت قبر بجا آورد نه مقدّم و جلو آن . آن شخص عرض كرد: كسي كه آن حضرت را زيارت كند چه ثواب و اجري دارد؟ حضرت فرمودند: اجر او بهشت است مشروط به اينكه به آن حضرت اقتداء كرده و از او تبعيّت كند.

عرض كرد: اگر كسي زيارت آن حضرت را از روي بي رغبتي و بي ميلي ترك كند چه خواهد ديد؟ حضرت فرمودند: روز حسرت ( روز قيامت ) حسرت خواهد خورد.

عرض كرد: كسي نزد قبر آن جناب اقامت كند اجر و ثوابش چيست ؟ حضرت فرمودند: هر يك روز آن معادل يك ماه مي باشد.

عرض كرد: كسي كه براي رفتن و زيارت نمودن آن حضرت متحمل هزينه و خرج شده و نيز نزد قبر مطهّر پول خرج كند چه اجري دارد؟ حضرت فرمودند: در مقابل هر يك درهمي كه خرج كرده هزار درهم دريافت خواهدنمود. عرض كرد: اجر كسي كه در سفر به طرف آن حضرت فوت كرده چيست ؟ حضرت فرمودند: فرشتگان مشايعتش كرده و براي او حنوط و لباس از بهشت آورده و وقتي كفن شد بر او نماز خوانده و روي كفني كه بر او پوشانده اند.

فرشتگان نيز كفن ديگري قرار مي دهند و زير او را از ريحان فرش مي نمايند و زمين را چنان رانده و جلو برده كه از جلو فاصله سه ميل طي شده و از پشت و جانب سر و طرف پا نيز مانند آن اين مقدار مسافت و فاصله منهدم و ساقط مي گردد.

و براي آن دربي از بهشت به طرف قبرش گشوده شده و نسيم و بوي خوش بهشتي به قبر او داخل گشته و تا قيام قيامت بدين منوال خواهد بود. آن شخص مي گويد: محضر مباركش عرضه داشتم : كسي كه نزد قبر نماز بگذارد اجر و ثوابش چيست ؟ حضرت فرمودند: كسي كه نزد قبر مطهّرش دو ركعت نماز بخواند از خداوند چيزي را در خواست نمي كند، مگر آنكه حق جلّ و علي آن را به او اعطاء مي فرمايد.

عرض كردم : اجر كسي كه از آب فرات غسل كرده و سپس به زيارت آن جناب رود چيست ؟ حضرت فرمودند: زماني كه شخص از فرات غسل كرده در حالي كه اراده زيارت آن حضرت را داشته باشد تمام لغزش ها و گناهانش ساقط و محو شده و وي نظير آن روزي مي باشد كه از مادر متولّد شده است .

آن شخص مي گويد: عرض كردم : اجر كسي كه ديگري را مجهّز كرده و به زيارت قبر آن حضرت بفرستد، ولي خودش بواسطه عارضه و علّتي كه پيش آمده به زيارت نرود، چيست ؟ حضرت فرمودند: به هر يك درهمي كه خرج كرده و انفاق نموده حقتعالي همانند كوه احد حسنات براي او منظور مي فرمايد و باقي مي گذارد و بر او چند برابر آنچه متحمّل شده و بلا و گرفتاري هائي كه بطور قطع نازل شده تا به وي اصابت كرده را از او دفع مي نمايد و مال و دارائي او را حفظ و نگهداري مي كند. آن شخص مي گويد: عرض كردم : اجر و ثواب كسي كه نزد آن حضرت كشته شود چيست ؟ مثلا سلطان ظالمي بر وي ستم كرده و او را آنجا بكشد؟ حضرت فرمودند: اولين قطره خونش كه ريخته شود خداوند متعال تمام گناهانش را مي آمرزد و طينتي را كه از آن آفريده شده فرشتگان غسل داده تا از تمام آلودگي ها و تيره گي ها پاك و خالص شده همان طوري كه انبياء مخلص خالص و پاك مي باشند و بدين ترتيب آنچه از اجناس طين اهل كفر با طينت وي آميخته شده زدوده مي گردد. و نيز قلبش را شستشو داده و سينه اش را فراخ نموده و آنرا مملو از ايمان كرده و بدين ترتيب خدا را ملاقات كرده در حالي كه از هر چه ابدان و قلوب با آن مخلوط هستند پاك و منزه مي باشد و برايش مقرّر مي شود كه اهل بيت و هزار تن از برادران ايماني خود را بتواند شفاعت كند.

و فرشتگان با همراهي جبرئيل و ملك الموت متولي خواندن نماز بر او مي گردند و كفن و حنوطش را از بهشت آورده و در قبرش توسعه داده و چراغ هائي در آن مي افروزد و دربي از آن بهشت باز مي كنند و فرشتگان برايش اشياء تازه و تحفه هائي بديع از بهشت مي آورند و پس از هيجده روز او را به ((خطيره القدس )) (بهشت ) برده پس پيوسته در آنجا با اولياء خدا خواهد بود تا نفخه اي كه با دميده شدنش هيچ چيز باقي نمي ماند دميده شود. و وقتي نفخه دوّمي دميده شد و وي از قبر بيرون آمد اوّلين كسي كه با او مصافحه مي كند ((رسول خدا(ص ) و اميرالمؤ منين (ع ) و اوصياء سلام اللّه عليهم )) بوده كه به وي بشارت داده و مي گويند: با ما باش و سپس او را كنار حوض كوثر آورده و از آن به او مي نوشانند و سپس به هر كسي كه او بخواهد و دوست داشته باشد نيز مي آشامانند. آن شخص مي گويد: عرض كردم : اجر و ثواب كسي كه به خاطر زيارت آن حضرت حبس شده چيست ؟ حضرت فرمودند: در مقابل هر روزي كه حبس شده و غمگين مي گردد سرور و شادي منظور شده كه تا قيامت ادامه دارد و اگر پس از حبس او را زدند در قبال هر يك ضربه اي كه به وي اصابت مي كند يك حوريّه اي به او داده شده و به ازاء هر دردي كه بر پيكرش وارد مي شود هزار هزار حسنه ملاحظه گرديده و هزار هزار لغزش و گناه از او محو و زائل گشته و هزار هزار درجه ارتقاء داده مي شود و از نديمان رسول خدا(ص ) محسوب شده تا از حساب فارغ گردد و پس از آن فرشتگاني كه حَمَله عرش هستند با او مصافحه كرده و به او مي گويند: آنچه دوست داري بخواه .

و زننده وي را براي حساب حاضر مي كنند پس هيچ سئوالي از او نكرده و با هيچ چيز اعمالش را نسنجيده و محاسبه نكرده بلكه دو بازويش را گرفته و او را برده و به فرشته اي تحويل داده و آن فرشته به او جرعه اي از ((حميم )) (آب داغ جهنم ) و جرعه اي از ((غسلين )) (آب چرك كه از پوست و گوشت دوزخيان جاري مي باشد) مي چشاند و سپس او را روي تكه اي سرخ از آتش قرار داده و به وي مي گويند: بچش چيزي را كه دست هايت بواسطه زدن شخصي كه او را زدي براي تو پيش فرستاده اند، كسي را كه زدي پيك و پيام آور خدا و رسول خدا بود و در اين هنگام مضروب را آورده و نزديك درب جهنّم نگاه داشته و به او مي گويند: به زننده خود بنگر و به آنچه به سرش آمده نظر نما آيا سينه ات شفاء مي يابد؟ اين عذابي كه به او وارد شد بخاطر قصاص براي تو مي باشد، پس مي گويد: حمد خدا را كه من و فرزند رسول خدا را يفرمود. (11)


پاورقي

11- ترجمه كامل الزيارات ص 402.