بازگشت

شهادت آگاهانه


سؤال: آيا حضرت امام حسين عليه السلام از شهادت خود در روز عاشورا آگاه بودند و با يقين به آن، قيام فرمودند؟

جواب: حضرت سيّدالشهداعليه السلام علم قطعي به شهادت خود داشتند چنانکه کراراً به آن اشاره نمودند از جمله هنگام خروج از مدينه و مکّه و حرکت به سوي عراق، البته علّت قيام خود را تنها براي احيا و نجات دين مبين اسلام بيان فرمودند و ما پس از گذشت قرنها به وضوح مي بينيم که از مهم ترين علل حفظ و صيانت دين از گزند حوادث و کيد دشمنان تا به امروز واقعه خونين کربلا و شهادت آن حضرت مي باشد.

سؤال: آيا امام حسين عليه السلام به هدف مقدّس خود که احياي دين اسلام بود رسيدند؟

جواب: آري، قيام عاشورا هم وسايل رسوايي و نابودي و اضمحلال کامل سلسله بني اميّه و ديگر دشمنان دين را فراهم آورد و هم حقيقت و حقانيّت دين را بر همه جهانيان روشن نمود.

سؤال: اگر امام حسين عليه السلام به هدفشان رسيدند، پس چرا امروزه بسياري از مسلمانان - با بيش از يک ميليارد و نيم جمعيّت - در بدترين حالات: فقر، جهل، مرض و هرج و مرج بسر مي برند؟

چرا در اغلب کشورهاي اسلامي استبداد و جنگ و خونريزي است، [1] و اين دشمنان اسلام هستند که بر مسلمانان حکومت مي کنند؟

جواب: هدف از قيام حضرت سيّدالشهداعليه السلام را به طور خلاصه مي توان اينگونه جمع بندي نمود:

الف) رسوا نمودن و ريشه کن کردن دودمان بني اميّه: زيرا با تکيه بر پول و اسلحه بر سرزمينهاي اسلامي سيطره يافته و در فکر نابودي اسلام بودند و به قدري قدرت و نفوذ داشتند که همه افراد، تفوّق بر آن دودمان و شکست آنها را امري غيرممکن مي دانستند و در حقيقت خشکانيدن اين شجره خبيثه نه تنها موجب حيات دوباره اسلام و مسلمين شد، بلکه بزرگ ترين خدمت به جهان بشريّت به حساب مي آيد و با قيام آن حضرت عليه السلام، ظلم و ظالم، جور و استبداد براي هميشه رسوا گرديد.

ب) تصحيح اعتقادات ديني: يکي از مفسده هاي بني اميّه آن بود که براي مخدوش جلوه دادن دين و اعتقادات اسلامي و دور نمودن مردم از خط واقعي اسلام که همان مکتب اهل بيت عصمت و طهارت عليهم السلام است و براي استحکام پايه هاي حکومت خود، دست به جعل احاديث و نشر عقايد باطل مانند «جبر»، «تفويض»، «تجسيم» و... زدند و شهادت حضرت امام حسين عليه السلام خط بطلاني بر همه تحريفها و انحرافات عقيدتي بني اميّه بود و سبب شد تا عقايد صحيح ديني و سيماي نوراني و زيباي مکتب اسلام و مذهب تشيّع بار ديگر از پشت غبار حکومت بني اميّه نمايان شده و بدرخشد.

امروز به برکت آن قيام مقدّس اعتقادات صحيح و مبادي دين در ميان صدها ميليون مسلمان شيعه منتشر و در هزاران کتاب ثبت و ضبط شده و در شرق و غرب عالم به زبانهاي مختلف منتشر شده است.

ج) تصحيح رفتار و کردار انسانها: در سايه حکومت جبّار بني اميّه حرکات و رفتارهاي مردم رنگ و بوي وحشيگري، تندخويي، استبداد، بي عفّتي و غير انساني به خود گرفته بود که حضرت امام حسين عليه السلام بار ديگر مکارم اخلاق را که جدّ بزرگوارشان به انسانيّت هديه فرموده بودند را زنده کرده و مردم را به شاهراه انسانيّت در همه مراحل زندگي هدايت نمودند.

اگر امروز شاهد گرفتاري مسلمانان و نابساماني در کشورهاي اسلامي هستيم همه ناشي از دور شدن مسلمانها از اسلام و عمل نکردن به دستورات اين شريعت مقدّس مي باشد.

سؤال: اگر حضرت امام حسين عليه السلام استبداد را ريشه کن فرمودند، چرا امروزه شاهد سلطنت حکّام مستبدّي چون صدّام و امثال او و تحت فشار و شکنجه قرار دادن امّت اسلامي و به يغما بردن همه ثروتهاي کشورهاي اسلامي از سوي آنها هستيم؟

جواب: قيام حضرت امام حسين عليه السلام نه تنها موجب سرنگوني و نابودي بني اميّه گرديد، بلکه زمينه همه نهضتهايي که به سرنگوني دودمان بني عباس و بسياري از حاکمان ستمگر در طول تاريخ انجاميد را فراهم ساخت و راه و رسم زندگي صحيح و دفاع از حريم دين و احکام الهي و نيز روش پايداري و مجاهدت با ظلم و جور و حاکمان مستبد و خودرأي را براي هميشه به مردم جهان آموخت تا در پرتو آن زندگي با شرافتي داشته باشند و با مراجعه به منابع تاريخ مي توان بر اين حقيقت واقف شد. [2] .

آري، تقصير گرفتاري کنوني مسلمانان در مشکلات فراوان اقتصادي، سياسي، اجتماعي و غيره از خود آنهاست، همان طور که کليد و علاج و درمان اين بيماريها نيز به دست ايشان مي باشد و مرحوم شيخ بهايي چه زيبا سروده است:

اسلام به ذات خود ندارد عيبي

هر عيب که هست از مسلماني ماست

سؤال: مثالي براي اين مطلب بياوريد؟

جواب: در اينجا براي توضيح بيشتر به مثالي اشاره مي کنيم: اگر يک طبيب حاذق که بيماري را به خوبي تشخيص مي دهد، دستورات لازم براي بهبودي بيمار را صادر کرد، آيا تنها تشخيص مرض و تعيين نحوه معالجه بدون عمل به دستور طبيب، بيمار درمان مي شود؟

در صورتي که بيمار به دستورات طبيب توجّه نکرد، چه کسي مقصّر است، طبيب يا بيمار؟

حضرت سيّدالشهداعليه السلام راه علاج و درمان جامعه گرفتار و غوطه ور در مشکلات و راه و روش نيل به سعادت در دنيا و آخرت را براي همه نسلها روشن فرمودند و به شهادت تاريخ در زمان شيخ مفيدقدس سره، سيّد مرتضي قدس سره، علامه حلي قدس سره، فخر المحقّقين قدس سره، محقّق کرکي قدس سره، شيخ بهائي قدس سره، علامه مجلسي قدس سره و ديگر علما و بزرگان شيعه چون امّت اسلامي نسبتاً به اين دستورات حيات بخش عمل مي کرد در اوج عزّت و سعادت و در کمال خير و رفاه بسر مي برد و هيچ يک از صدها و هزاران مشکلات امروزي را که امّتهاي اسلامي با آن دست به گريبان است نداشت، بلکه اين دشمنان اسلام بودند که در دريايي از بدبختي و عقب افتادگي و جهل و ناداني بسر مي بردند.


پاورقي

[1] به‏طور مثال: در هند «مسجد بابري»،کشمير، افغانستان، عراق، فلسطين، لبنان، بوسني‏هرزگوين و...

[2] از جمله «گاندي» رهبر استقلال هند مي‏گويد: من از حسين‏عليه السلام آموختم که چگونه مظلوم باشم تا پيروز شوم.